.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Сънят е най-добрият начин за предпазване от грип

Евгений Милов | преди 21 седмици
Сън
Снимка: iStock
Наспивайте се добре, за да избегнете вирусното заболяване, което е резистентно на противогрипни ваксини

Ако искате да се предпазите от тежкия грипен сезон тази година, най-добре послушайте съветите на здравните експерти - сънят може да бъде едно от най-силните оръжия срещу грипа, защото регенерира имунната система на организма.

Резултатите от научните изследвания показват, че липсата на достатъчно сън и почивка може да понижи имунната система и ефективността от противогрипните ваксини или да доведе до хронични заболявания, като диабет или сърдечно-съдови болести.

Експертът по съня Крис Брантнер споделя пред британския "Daily Mail", че сънят "презарежда батериите ни" и е стратегическо оръжие, ако искате да се предпазите от грипа. Тази година върлува щамът H3N2, като ефективността на противогрипната ваксина срещу него е едва 34%.

За да си набавите достатъчно сън, необходимо е да спите около 1/3 от денонощието - или между 7-9 часа за възрастните на 18 години, но поне 11 часа за децата до 13-годишна възраст и 10 часа за тийнейджърите според препоръките на "National Sleep Foundation".

"Всички говорят как често мият ръцете си, за да се предпазят от грипа. Но май хората изобщо не осъзнават колко важно е да се наспиват добре като превенция срещу вирусното заболяване", коментира Брантнер.

Най-възстановяващата фаза на съня за имунната система започва около 35-45 минути след заспиване, така че си осигурете спокоен и дълбок сън, за да възстановите силите си. Така грипът трудно ще има шанс срещу здравия организъм.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?