.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Обработеното месо в колбасите повишава риска от рак на гърдата

Евгений Милов | преди 1 година
обработено месо
Снимка: iStock
Салам за закуска? По-добре не - дори 9 грама дневно крият риск

Консумацията на обработени меса води до повишен риск от развитие на рак на гърдата, сочат резултатите от ново изследване на шотландски учени от "University of Glasgow", ръководено от проф. Джил Пел, директор на Института за здраве и благосъстояние.

Проучването потвърждава наличието на канцерогенен риск от обработеното месо и повишения риск от развитие на постменопаузален рак на гърдата при жените.

За разлика от канцерогенния ефект на обработеното месо, консумацията на червено месо не е свързана с риск от рак на гърдата - опасността идва само от обработения продукт.

Изследването е обхванало медицинските данни над 260 000 жени във Великобритания между 40 и 69-годишна възраст, като консумиращите обработено месо имали по-висок риск от развитие на туморното заболяване.

Проучването установява, че дори дневният прием от 9 грама повишава риска от рака с 15%.

Преработеното месо може да бъде рисков фактор за рак на гърдата поради съдържанието на желязо, приема на естрогени от добитъка или мутагени, създадени по време на готвене. 

Обработено месо е преминалото продецури за удължаване на трайността или промяна на вкуса като салам, кренвирши, шунка, бекон, наденици и прочее.

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че дневната консумация на 50 грама обработено месо увеличава риска от рак с 18%, позовавайки се на изследвания от Международната агенция за изследване на рака.

Пълните резултати от научно изследване са публикувани в списание "European Journal of Cancer".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?