Понякога е доста сложно да изберем тоалет за зимата, особено ако трябва да е едновременно и топъл, и елегантно фин. Много дами изпитват затруднения при избора именно зимна рокля, с която да изглеждат женствени, без това да е за сметка на комфорта им в студеното време. Ето защо в следващите редове ще Ви разкажем за няколко специални материи, които могат да превърнат всяка рокля в онази приказна дреха, която търсите.

Кадифе

Финият блясък на кадифето може да придаде елегантност на всяка рокля. То се смята за традиционна зимна материя, която има мека текстура, обгръща нежно тялото и пада на красиви, тежки дипли. Кадифето е подходящо за по-официални рокли заради лекия си блясък.

Рипсено кадифе

Това е онзи плат, който често наричаме „джинсов“ – кадифе на красиви, фини „ребра“. Модата на джинсите никога няма да отмине, и това важи не само за панталоните, а и за роклите. И рипсеното кадифе смело се завръща на модната сцена.

Роклите от рипсено кадифе са топли и меки, по-скоро с ежедневна визия. Можете да ги комбинирате с ботуши, тънко поло и красив шал. За да бъдат по-интересни, може да изберете щампован дизайн.

Снимка: iStock

Вълнен туид

Вълненият туид е типично зимен плат за рокли. Това е фина материя, изтъкана от вълнени влакна – мека и приятна на допир. Традиционните цветове са естествените нюанси на сиво, черно, кафяво и зелено, които се получават от натурални пигменти, но днес цветовата гама е наистина разнообразна. Все пак вероятно най-често ще срещнете добре познатото, класическо „английско каре”. Сериозно предимство на този плат е, че и не се мачка лесно, което позволява на роклята да изглежда съвършено при всякакви обстоятелства.

Вълна и коприна

Уникалната комбинация от вълна и коприна създава страхотно усещане. Топлината на вълната и мекотата на коприната в съчетание създават меки рокли, които в добавка може да имат и приятен блясък. Освен това тази материя е дишаща.

Памук и коприна

Съчетанието от памук и коприна също е чудесен вариант за рокля. Памукът не е толкова топъл, колкото вълната, но е по-мек и приятен за кожата.

Кожа

Кожените рокли са класика по всяко време на годината, но все пак са по-подходящи за по-хладно време. Без значение дали е от естествена или от еко кожа, такава рокля винаги е шик и е подходяща за различни поводи. За зимата са актуални комбинациите с други материи, които дават богатство на текстурите и повече топлина при носене. Не забравяйте обаче ,че кожата изисква по-внимателна грижа.

Снимка: iStock

Кашмир

Няма никакъв спор – кашмирът е сред най-елегантните и приятни материи за зимно облекло. Качеството на кашмира се измерва според дебелината на материята и дължината на влакното, като по-дългите и по-тънки нишки създават по-скъп, по-мек и качествен материал.

Фланела

Фланелените платове са изтъкани от нишки памук, вълна или синтетично целволе. Това е топъл плат, който има типични карирани шарки. Подходящ е за ежедневни рокли.

Трикотаж

Трикотажът е материя, плетена на машина. В повечето случаи е смесица от памук и синтетични влакна, които ѝ придават приятна еластичност. Вариантите на трикотаж са наистина много разнообразни и като плътност, и като състав, така че лесно ще откриете рокля, която да Ви харесва. Важно е  само да бъдете малко по-внимателни при поддръжката ѝ.