Спешната контрацепция е хормонално хапче, което може да помогне при нежелание за бременност, когато не са били използвани предпазни средства по време на секса. Колкото по-рано след половия акт се вземе таблетката, толкова ефективността е по-голяма. За предпочитане е до 12 часа след непротектиран полов акт. Хапчето за "следващата сутрин", например ескапел, оказва бариера на забременяването чрез ударна доза женски хормон - прогестин, до 3 дни след секса. Тази таблетка се отпуска без лекарско предписание.

Първият механизъм, чрез който действа прогестинът е като сгъстява слузта в шийката на матката и създава затруднение за проникването на сперматозоидите. Освен това влагалищният секрет се алкализира, което ограничава подвижността на сперматозоидите. Най-силно действащият механизъм е като потиска растежа на фоликула в яйчниците. Овулация не настъпва и по този начин се предотвратява оплождането. Има и трета бариерна функция, ако хапчето се взема във втората фаза на цикъла, като променя в неблагоприятен вид вътрешната обвивка на стената на матката, в която яйцеклетката не може да се имплантира и бременност не се развива.

Другото средство за спешна контрацепция - ellaone, предотвратява ¾ от бременностите. Чрез действието си върху рецепторите на прогестерона, ellaone предотвратява бременности главно като забавя или спира овулацията. Може да бъде приета таблетката в рамките на 5 дни след секса без предпазни средства или след неуспешна контрацепция (пропуснат прием на противозачатъчните таблетки; скъсване или изхлузване на презерватива). Но, тази таблетка се отпуска в аптеките само срещу рецепта. В случай на повръщане на таблетката до три часа след приема й, трябва да се приеме допълнителна таблетка.

Не забравяйте, че когато бременността вече е настъпила, хапчето няма да помогне. На практика спешната контрацепция може да предотврати все още неразвилата се бременност. Не бива да се бърка с хапчетата за аборт. Грешно е да се смята, че хапчетата за спешна контрацепция са шанса на тинейджърската възраст срещу нежелана бременност. След приложена веднъж спешна контрацепция, не се препоръчва да се повтори отново по време на същия менструален цикъл. Да, те имат много по-малко странични ефекти и рискове за здравето, отколкото хапчета за аборт или самия аборт, но медикаментите за спешна контрацепция не са за редовна употреба.

Лекарите препоръчват, когато прибягвате до спешна контрацепция, няколко седмици по-късно да си направите тестове за бременност. Ако все пак настъпи бременност, рискове върху зародиша от хапчето за спешна контрацепция не са описани.