Изразете гнева си по начин, с който не атакувате другите и не правите нещата още по-лоши. Това е деликатен баланс, който може да се усвои:

1. Отпуснете напрегнатите мускули на лицето, на раменния пояс, на цялото тяло. Освободете се от суровата поза, сякаш сте глътнали бастун.

2. Направете две дълбоки вдишвания и издишвания. Напрежението със сигурност ще намалее. Това специалистите наричат "умствена пауза”.

3. Не действайте, докато не почувствате контрол над вашите чувства. По-добре се махнете от ситуацията до успокояването ви. 

4. По-трудно се контролират емоциите, когато сте уморени и гладни. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

5. Когато се появят гневни мисли, спрете ги и ги анализирайте. Това истина ли е? Това логично ли е? Използвайте здрав разум, за да сте сигурни, че реакцията ви не е пресилена.

6. Когато се влудявате от някого, спомнете си: "Тази личност е човек като вас”. Поставете се на нейното или неговото място и разберете ситуацията от другата гледна точка. 

7. Когато сте готови за разговор, бъдете честни, спокойни и самоуверени. Кажете как се чувствате и от какво се нуждаете, но без да подценявате другия човек и без иронични забележки.

Тази психологична техника отнема време. Стремете се към това, дори и да не смятате, че сте символ на мира и спокойствието.

Гневът е естествена емоция, но неконтролираният гняв може да доведе до болести

като инфаркт и инсулт. Още повече, яростните изблици могат да попречат на професионалните ви и лични взаимоотношения. За щастие човек може да се научи да управлява своите чувства и така да запази благополучието си.

Гневът е проблем в следните случаи: 

- Изпитвате ярост при най-малка неприятност.

- Мислите хората около вас за неспособни.

- Действате агресивно, наранявате или заплашвате другите хора.

Ако някоя от тези прояви се отнасят за вас, консултация с психотерапевт би могла да ви помогне да научите повече за собствените ви емоции и начините да се справите с тях.