Всеки човек е роден със способността да изпитва радост. Ние можем да препрограмираме мозъка си така, че да изпитваме по-често радостни моменти и да увеличим щастието в живота си. Често се питаме какво точно означава изразът „щастието е в малките неща“. Отговорът се крие в преосмисляне на нагласата ни.

Живот без радост?

Всеки от нас е преминавал през период, в който не е изпитвал радост. Дори най-върлите оптимисти не са застраховани от капана на тъгата. Според психолозите липсата на радостно настроение се проявява в няколко направления:

  • Сарказъм. Когато се боим или не умеем да изразяваме радостта си, ние сме склонни към цинизъм и сарказъм като по-безопасен начин да изпитваме удовлетвореност от живота. Проблемът тук е, че сарказмът може да се окаже форма на микроагресия, нанасяща вреда в отношенията с околните.
  • Огорчение. Когато не се радваме достатъчно, ние се съсредоточаваме върху несгодите. Сякаш животът става все по-тежък.
  • Осъждане на всеки за прекомерна радост. Хората, които се радват на живота, изглеждат лекомислени и ни карат да изпитваме раздразнение.
  • Децата започват да взимат пример от тъжния си родител и самите те се превръщат в мрачни личности, приемайки това за напълно нормално.

Оказва се, че радостта не е някакво статично състояние, в което човек се намира непрекъснато. Радостта са отделни моменти, появяващи се от време на време, особено когато се стремим към тях, споделят психолозите.

„Радост“ е глагол, а не съществително?

За да изпитваме радост, ние трябва активно да действаме по въпроса. В детските си години изпитваме широка гама от ярки емоции, но за съжаление, колкото повече съзряваме, толкова повече чувства избледняват, включително способността да се наслаждаваме на живота.

Но можем да върнем радостта от живота, като препрограмираме своя мозък. Не е нужно да чакаме радостта да падне от небето, просто трябва да я видим в заобикалящия ни свят, дори на пръв поглед да се окаже, че тя не се вижда. Психотерапевтите съветват да следваме няколко стъпки, ако искаме да пренастроим мозъка си:

  • Помислите дали се радвате достатъчно. Ако е трудно да определите сами, попитайте някой близък, който ще ви даде безпристрастен отговор.
  • Започнете да отбелязвате малките радостни моменти в ежедневието си. Например, оценете свършената работа или приемете позитивно възложената ви задача, насладете се на чаша вкусно кафе, на любима песен, която случайно сте чули в колата или в търговския център, приветствайте онова малко кученце, което тича радостно към вас.
  • Правете преговор на малките радостни моменти. Разкажете на някого за тях, без да се опасявате, че околните ще ви сметнат за странни. Изразявайки своето наслаждение от момента, вие позволявате на себе си да чувствате, а и да затвърдите в паметта своите ярки впечатления.

Вижте повече в сайта Frida.bg.