Тя е едно съвременно момиче, избрало живота извън града. Фотограф по професия, тя успява да спечели титлата "MasterChef България" тази година. Живяла е в чужбина, но връзката й с българската природа я връщат обратно в родината. На “Малки разговори” днес гостува Мария Жекова. 

Животът след голямата победа на Мария в кулинарната надпревара е различен, но тя се старае да не го променя и да не изневерява на себе си. За толкова кратко време е трудно човек да свикне с факта, че вече го разпознават по улицата, но Мария винаги се радва на искрените щастливи реакции най-вече на децата, когато я спират.

Мария завършва фотография в България и заминава за Норвегия, където се записва на курс. Един проект там за опазването на едрите хищници я завежда в Пирин. Младата фотографка заснема кратък документален филм за проекта си. Прекараното време в дивото и сред местните хора я жегва и я кара да осъзнае най-важното - колко ценна е родината.

“Земята, която дава живот на един човек, е по-ценна и макар да е по-трудно да се справиш, по някакъв начин дължиш човешкият си потенциал на това място.“

Пирин връща Мария в България, но Родопите са мястото, къде решава да създаде дом и пространство, където да се събират различни хора с различни интереси. Освен къщата, кулинарната вдъхновителка закупува и старо картофохранилище, което предстои да се превърне в споделено пространство. Кръщава го Силивряк на ендемичното родопско цвете. 

Победителката от MasterChef се е изправяла пред куп предизвикателства. Участието в кулинарното състезание, заминаването за Норвегия, закупуването на къща едва на 23-годишна възраст са част от изпитанията, пред които се изправя Мария, но не бяга от тях.

“Животът е един дар и трябва да го живеем динамично.”

Рецептата за успех на кулинарната вдъхновителка е просто да бъде себе си. Опитва се да слуша и чува душата си и да й дава това, от което има нужда. Вярва, че когато нещо не се получи по очаквания начин, така е трябвало да стане. 

Снимка: Евгений Милов

Мария олицетворява съвременната млада жена, която обаче е избрала живот далеч от градския шум - сред природата. Радва я това, че все повече млади хора избират животa извън големите градове.

“Съвременна жената е съвременна вътре в себе си и в битието, което сама си създава. Дали ще имаш градина с домати или някакво друго занимание, това не те прави по-малко съвременен.”

Самата тя никога не е късала напълно връзката с града, родом е от София и когато има нужда, се връща, за да вземе своята доза шум и динамика. 

Снимка: Борислава Караджова

Какво вдъхновява Мария и като каква жена се описва тя самата, както и какво видя в илюстрацията за рождения ден на Ladyzone.bg, което я натоварва - отговорът на тези и други въпроси гледайте във видеото горе. 

  • Теодора Иванова - Додо: Не се сравнявайте с другите. Всеки от нас е различен и това му е хубавото
  • Радина Кърджилова: Мислим си за още едно дете. Вдъхновяващо е да имаш голямо семейство
  • Ирина Тенчева: Успях да изградя живот, в който има обич и смисъл
  • Славена Вътова: На празниците настава голяма еуфория у дома, брашно се сипе от тавана
  • Спечели чанта и бонбони с игра в Ladyzone.bg
  • Прея: Женствеността в себе си стимулирам с приятни аромати, хубави материи и танци
  • Актрисата Евелин Костова: Хващала съм се да пържа кюфтета по букли
  • Хепи Ванче: Иска ми се да имам мое семейство
  • Ива Екимова: Аз съм момиче на късмета, което се превърна в жена с късмет
  • Флорина Иванова: За да постигне успехи, човек трябва да има силна мечта, която да го дърпа в трудните моменти