Ladyzone.bg продължава да празнува в компанията на силни и успешни жени. Днес търсим вдъхновението с експерта по ПР и комуникации - лъчезарната Ива Екимова. Усмивката е нейната запазена марка. “Момиче на късмета, което се превърна в жена с късмет” - така определя себе си Ива. Тя е и майка на талантливата музикална изпълнителка Дара Екимова. За Ива дъщеря й е истинското вдъхновение. Неотлъчно е до нея и я подкрепя във всяка нейна крачка. Дара я научава, че когато искаш нещо силно, Вселената сбъдва твоето желание. Смята, че златната среда в живота е постижима, стига да я искаш и да я търсиш. В почивен ден можем да я намерим на дивана вкъщи в компанията на книжка или сред природата.

Снимка: Евгений Милов

Коя е твоята супер сила в професията?
Много интересен въпрос. Истината е, че моята професия изисква много супер сили, но ако трябва да извадя няколко, които са от огромно значение за това да комуникираш фантастично с хората и да си свършиш работата както трябва, то това е изключителните комуникативни способности, умението да слушаш и да разбираш отсрещната страна и качеството да можеш да се сложиш в обувките на другия - да погледнеш света от друга перспектива. Защото в професията на един експерт по комуникации постоянно му се налага да променя гледната точка. И ако ние не успяваме да променяме гледната точка, много трудно успяваме да намираме решения и да интегрираме стратегии. 

Как се промениха ПР и комуникациите през последните години? Социалните мрежи допринесоха или навредиха повече?
Всичко се промени особено в последните две години. Почти нищо от преди не остана така както бяхме свикнали да го живеем. Според мен това е за добро, защото човечеството има нужда от някакъв мощен катализатор да го задвижи напред, да го накара да се замисли, да го накара да се постави на мястото на другия, да проявява повече емпатия, да бъде по-разбиращ и приемащ, да се балансира и да гледа малко по философски на нещата. Социалните мрежи отдавна влияят на нашата професия. Вие самите виждате как все повече публични личности - говорим за политици от световен мащаб комуникират помежду си посредством профилите си в социалните мрежи. Цялата кампания на Донълд Тръмп беше изнесена чрез социалните мрежи. Илон Мъск, мисля че за Европа, премахна преди две години целия си рекламен отдел. Отдавна социалните мрежи са източник на информация, въпросът е дали този източник е надежден. Особено за младите хора, които са изложени на най-голям риск - да се объркат или заблудят за това, кое изглежда автентично, кое е преработено и цялата тази ситуация как се отразява на тяхната психика. 

Снимка: Евгений Милов

Какво е нужно, за да бъде една съвременна жена успешна?
Желание, нищо друго освен самото желание да бъде успешна. В последните няколко години покрай работата с дъщеря ми Дара Екимова се убедих, че всичко е възможно, стига да го искаш. 

На какво те научи твоята прекрасна дъщеря?
Всеки ден на нещо ново. Въпреки че аз винаги съм я насърчавала да слуша интуицията си, тя още от дете ме учи как аз да се вслушвам в моята и да й се доверявам. Както и казах преди малко, когато искаш нещо много силно, цялата Вселена се обединява и ти помага.

Какво вдъхновява твоето ежедневие?
Напоследък не са много източниците на вдъхновение. Но знаеш ли какво открих - когато ми е най-тежко и неспокойно, не е ново откритие, но книгите винаги успяват да ме измъкнат бездната и да ми дадат вдъхновение и светлина да продължа да правя това, което мога. Дара също е огромен източник на вдъхновение за мен, защото нейният фокус, трудолюбие, усърдие, желание да работи това, което иска, ми дава много сила и енергия да продължавам.

Как се справяш с предизвикателствата, които ти поднася животът?
Всеки човек си има някакъв негов механизъм. Аз все още успявам да намеря ресурси и в себе си. Много ми помагат срещите и разговорите с приятели, слушам музика, гледам филми, чета книги, ако имам желание и енергия за физическа активност, се впускам в ново предизвикателство или просто се разхождам из природата. Това са най-мощните източници на енергия и възможността да си помогнеш сам и това не е случайно. Аз съм убедена, че всеки един от нас има вътре в себе си ресурси за справяне, просто трябва да ги открие и да работи върху тях и с тях.

Какъв съвет би дала днес на по-младото си Аз?
Мислила съм си много по този въпрос. Даже мисля, че и назад във времето и писма съм писала на 18-годишната Ива Екимова, тогава Черногорова. Ако трябва сега да дам съвет на по-младото си Аз, щях да кажа “Браво, много добре се справяш! Продължавай, не се страхувай от нищо.”

Ще ни пожелаеш ли нещо?
В днешно време жените имат все повече необходимост да бъдат обединени, да бъдат подкрепени, въпреки силата, която демонстрират, да бъдат сигурни, че са на прав път, по който да вървят без колебание. И аз много ви благодаря за поканата и за това, че Ladyzone.bg дава цялата тази светлина, надеждата и вдъхновението, че просто трябва да бъде направена първата стъпка без значение как път следва след това.

Снимка: Борислава Караджова

Искаме да ти покажем нещо - една илюстрация, нарисувана за рождения ни ден. Каква е първата асоциация, която ти идва на ум като я видиш?
Първо тука има жена, която е сама. Както казах ние малко сме оставен сами на себе си, ресурсите са вътре в нас. Жената на картинката изглежда уверена, устремена и фактът, че е сама, означава, че трябва да събере всичките си ресурси, за да направи това, което иска, да намери и получи вдъхновението, за да се справи с този целия мултитаскинг - домакинска работа, грижа за себе си, духовното израстване чрез книгите, които й се иска да прочете, а може би все не й остава време. Това, че ние сме толкова мултифункционални от една страна е ужасно стресиращо, но от друга като имаме тази картинка и Ladyzone.bg, които стоят зад нея, аз съм убедена, че можем да бъдем вдъхновени и да продължаваме да се развиваме, и да работим, и да бъдем уверени в това, което правим.

Какво заглавие би й дала?
Усещане за жена.

Какво още ни разказа Ива пред камерата на Ladyzone.bg, вижте в разговора.

  • Теодора Иванова - Додо: Не се сравнявайте с другите. Всеки от нас е различен и това му е хубавото
  • Радина Кърджилова: Мислим си за още едно дете. Вдъхновяващо е да имаш голямо семейство
  • Ирина Тенчева: Успях да изградя живот, в който има обич и смисъл
  • Славена Вътова: На празниците настава голяма еуфория у дома, брашно се сипе от тавана
  • Спечели чанта и бонбони с игра в Ladyzone.bg
  • Прея: Женствеността в себе си стимулирам с приятни аромати, хубави материи и танци
  • Актрисата Евелин Костова: Хващала съм се да пържа кюфтета по букли
  • Хепи Ванче: Иска ми се да имам мое семейство
  • Флорина Иванова: За да постигне успехи, човек трябва да има силна мечта, която да го дърпа в трудните моменти
  • Мария Жекова: Аз съм жена дете - нося в себе си радостта от малките неща