Борислава Караджова е едно от имената, които дават много съдържание и цвят на съвременната българска илюстрация. Тя е магистър в специалност "Плакат и визуалнa комуникация" в НХА, София. Създава илюстрации за проекти като Inside Out Sofia / Weseum (серия от портрети на видни ромски художници), книгата "В като Вагина" и др. 

По случай 11-ия рожден ден на Ladyzone.bg Борислава създаде за нас специална илюстрация. Какво я вдъхнови, каква е идеята зад нарисуваното, как Борислава вижда съвременната жена в нейните красоти, ангажименти и клишета и изключения - ще ви разкажем сега. 

Илюстрацията е създадена специално за 11-ия рожден ден на Ladyzone.bg
Снимка: Борислава Караджова

Какво вдъхновява ежедневието ти, къде намираш вдъхновение в един обикновен понеделник например?
За мен вдъхновението идва, когато седна да рисувам. Но също най-много в природата и тишината в нея. Най-хубаво за мен е да съм в парк и да няма хора. И просто да стоя и да наблюдавам движението на дърветата и растенията.

Коя жена намираш за вдъхновяваща и защо?
Имам няколко любими и всичките са французойки. Харесвам естетиката, която имат към всичко, което ги заобикаля и което докосват. Начина, по който се отнасят към себе си и вещите, които притежават и грижата, която полагат и колко естествено изглеждат, като просто така да са се събудили. А пример за такива жени са Каролин де Мегре и Жан Дама.

Каква е първата асоциация, която ти изниква, когато видиш илюстрацията, която направи за Ladyzone.bg?
Бих я нарекла жена, която обича себе си, която се е създала сама като характер и визия.

Каква беше основната ти идея, докато я рисуваше?
Жената, която е вселена, както за останалите, така и за себе си. Независима и въпреки всички битови неща, които върши сама, тя отделя време на себе си, на красотата си, на визията и менталното си здраве.

Какви са жените около теб – приятелки, колежки и взе ли си по нещо от тях, за да „сглобиш“ тази жена в илюстрацията?
Жените около мен бих ги нарекла много независими, търсещи и знаещи какво искат да постигнат, да променят и обичащи всеки ден от живота си. Илюстрацията за Ladyzone не е базирана на никоя конкретна жена, а по-скоро есенцията и моето виждане за съвремената дама в момент от деня й.

Ти самата от какво се вдъхновяваш, за да рисуваш? Кога и защо избра тази посока в живота си?
От дете рисувам, никога не съм си представяла да правя нещо различно от това. Затова вярвам, че по-скоро рисуването ме е избрало и аз съм го последвала и се обичаме прекалено много. Със сигурност мога да нарека,че това е моята най-голяма любов. Ако погледна назад, за последната година най-голямо вдъхновение за мен е жената във всичките й форми, флората и фауната. Може би напоследък се опитвам все повече да разказвам истории и да търся символика във всяка илюстрация, която рисувам.

Снимка: Борислава Караджова

И за финал – кое е онова, само едно важно нещо, което превръща жената в енергия, магия и вдъхновение?
Обичта й към себе си.

Снимка: Борислава Караджова