През 1992 г. ООН и Европейският съюз обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем". Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра". То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

По повод празника на ромите решихме да ви припомним проекта на "Fine Acts", с който се отбелязва приноса на видни ромски художници, писатели и танцьори

Не много хора могат да назоват дори един ромски артист. Затова от глобалната платформа за социално-ангажирани креативни решения решават да създадат серия от портрети на видни ромски художници, писатели и танцьори и да припомнят тяхното влияние в сферата на културата. Илюстрациите са част от по-големия проект Inside Out Sofia / Weseum на "Fine Acts". Научете повече за ромските артисти и вижте впечатляващите илюстрации на Борислава Караджова aka Borislava Willnevermadeit Illustration.

Жан-Райнхарт – Джанго

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Преди светът да заобича "Джипси кингс", сърцата на меломаните са туптели в ритъма на джипси-суинга и неговия създател. Жан-Рейнхарт, известен с артистичния си псевдоним Джанго Рейнхарт, е джаз китарист от ромски произход, който създава стила джипси-суинг. На 18 години след инцидент с пожар в дома му част от пръстите на лявата ръка на музиканта се парализират. Напук на обстоятелствата и прогнозите на лекарите, че никога няма да хване китара отново, Джанго се научава повторно да свири брилянтно, като използва върху струните единствено показалеца и средния пръст от лявата си ръка. Днес Джанго Рейнхарт е признат за един от най-великите китаристи на всички времена. Той оставя като музикално наследство нова техника за изпълнение на джаз китара и над 900 записа от магическия джипси-суинг. Докоснете се до горещия джаз на Джанго: 

Есма Реджепова

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Поп музиката има своя крал, а ромската музика - кралица. Есма Реджепова е първото име, на което ще попаднете, ако търсите информация за музиката на ромите. Есма е родена в село до Скопие през 1943 г. Певицата е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Макар да няма собствени деца, заедно със съпруга си Стево Теодосиевки тя отглежда 48 деца и осиновява 5. Част от тях се присъединяват към ансамбъла на Есма и Стево, а други развиват успешни музикални кариери. С над 8000 самостоятелни концерти по света, над 100 авторски песни и 15 издадени албума, Есма Реджепова остава музикална легенда не само на Балканите, но и в целия свят. 

Кармен Амая

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Казват, че истинските фламенко танцьори нямат учители, защото носят музиката в кръвта си. Една от ярките самоуки фламенко звезди, определяна като "най-великата испанска танцьорка от ромски произход на времето си", е Кармен Амая. Започнала кариерата си едва на 4 години Кармен не просто танцува фламенкото, а прескача всякакви бариери, които среща по пътя си. Научава се да изпълнява движенията с крака, които, заради скоростта си, дотогава са изпълнявани единствено от мъже. Танцува с панталон с висока талия, вместо с пола. Снима се във филми. Изпълнява фламенко в Белия дом по покана на Франклин Рузвелт, а по-късно и по покана на Хари Труман. Вижте Кармен и нейното емоционално фламенко: 

Чейя Стойка

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Стотици хиляди роми са сред хората, загинали в концентрационни лагери по време на Втората световна война. Чейя Стойка е една от малкото, успели да оцелеят в Аушвиц. Чейя е от ромски произход. Ражда се в годината, в която Адолф Хитлер идва на власт в Германия. В Аушвиц губи брат си и баща си. Загубата и преживяното в лагера тя разказва в книгата "Живеем в усамотение: спомените на ромите". Публикувано през 1988 г., произведението е едно от първите, които разказват за преследването на австрийските роми от нацистите. "Посегнах към писалката, защото трябваше да се отворя, да крещя", казва тя. На 56 години Чейя започва да рисува с "всичко, което може да сложи между пръстите". С изкуството си тя успява да привлече международното внимание към съдбата на ромите по време на Втората световна война. 

Яшар Маликов

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Яшар Маликов е най-известният български композитор на ромски песни. Макар и без музикално образование, Яшар има зад гърба си дълга музикална кариера. От музикален оформител в Цигански театър "Рома" през организатор на радиопредавания с ромска народна музика, до създател на първите записи на Балкантон. Освен на музикалното поле, Яшар е първи в друго поприще - през 1992 г. той написва първия Ромско-български речник. 

Продължава >>>

Георги Парушев

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Две колекции с поезия и един роман, публикуван през 2007 г. Това са художествените текстове, които оставя след себе си единственият публикуван ромски романист на Балканите - Георги Парушев. Георги е превеждан на руски, английски, френски и ромски. Започва кариерата си като журналист в различни периодични издания. Често обаче текстовете му са отхвърляни от издателите заради ромските теми, с които се занимават. След демократичните промени е създател и редактор на ромското списание "Житан". Георги Парушев е редактор и на единствената антология на българските ромски писатели. 

Усин Керим

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

1955 - 2003: това е периодът, в който един поет от ромски произход успява да създаде и публикува 11 книги с поезия. Усин Керим израства в Тетевен и тъкмо там като ученик-бригадир започва да пише първите си стихове. В средата на 50-те става окръжен кореспондент на в. "Отечествен фронт" за Сливенски и Ямболски окръг. А по-късно и редактор на окръжните вестници в Хасково и Разградско. Впоследстиве Усиин Керим се мести в Чепеларе, където прекарва по-голямата част от живота си. През 2010 г. Община Чепеларе учредява националната награда за поезия "Усин Керим", която се връчва на всеки две години на български поети.

Иво Папазов - Ибряма

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

"Свят ти се завива, ако следиш пръстите на Папазов…" - така немски критик определя майсторството на Иво Папазов - Ибряма по време на негово участие на фестивал в Бон. Високата оценка за българския кларинетист от ромски произход идва не само от Германия. В края на 80-те години Ибряма успява да подпише договор с британския лейбъл "Hannibal Records", с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна, ромска и турска музика. Срещата на Иво Папазов с музиката е още в детските му години, тъй като той произхожда от семейство на потомствени музиканти зурнаджии и кларинетисти. Започва да свири още като дете и създава първия си оркестър едва на 22 години. 

Сали Ибрахим

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

С изпълнението си Софи Маринова успява да популяризира ромския химн "Василица". Слабо известно за публиката обаче е името на автора на песента - Сали Ибрахим. Сали е българска поетеса и общественичка от ромски произход. Тя е автор на пет поетични сборника, а стиховете й са преведени на испански, полски и сръбски. Поетесата е лауреат на много международни награди, сред които наградата на президента на Република Италия за стихосбирката й "Цигански видения". 

Васил Боянов - Азис

Снимка: Borislava Willnevermadeit Illustration

Провокативни клипове, популярност у нас и в чужбина и постоянно присъствие на музикалната сцена в последните 20 години. Това е Васил Боянов – Азис. Най-популярното име сред изпълнителите от ромски произход у нас избира артистичния си псевдоним от името на главния герой в турски сериал. Освен с поредица от студийни албуми, сингли и концерти, Азис се изявява и в поредица от телевизионни предавания. В последните години участва в кампании в подкрепа на ЛГБТИ младежи, и изявява позицията си за интеграцията на ромите.