За Люба Асадурова вече сме ви разказвали в поредицата "Пазителките" на Ladyzone.bg и предаването "Тази неделя" по bTV. Eдна жена, завърнала се от САЩ, където е успяла да трансформира нашенските традиции в модерно западно изкуство и бизнес - модерни килими, тъкани по стара българска традиция. Днес дъщерята на българския писател и създател на "Библиотека Галактика" Милан Асадуров ни разкрива тайната си за уютен и модерен дом.

Снимка: Личен архив

Кой е любимият ти кът, предмет, трансформация или нещо друго от интериора вкъщи?

Имам две любими места в апартамента, в който живея в момента. Едното е малката градина във всекидневната ми, а другото е ваната под прозореца в банята.

Снимка: Личен архив

Сподели малко повече подробности за тях и защото толкова ги харесваш?

И двете места ми помагат да се балансирам и да релаксирам. Животът постоянно ни предизвиква и затова мисля, че е много важно човек да има механизми за грижа за себе си. Общуването с природата много помага за вътрешния мир на човек. Аз самата в момента нямам възможност да съм сред природата колкото ми се иска и затова водя природата у дома. Грижата за градина е много дзен занимание. И умората от такъв тип работа е сладка.

Снимка: Личен архив

Банята обикновено е едно подценено пространство в дома, но пълно с потенциал. За мен е място, където мога да се отпусна и да се отдам на ритуали, посветени на грижа за себе си. След тежък или дълъг ден много обичам да си напълня ваната, да си сложа соли, да запаля свещ и да пусна музика.

Снимка: Личен архив

Би ли представила няколко свежи идеи за трансформация на балкона/терасата на жилището, където ще прекарваме все повече време през по-топлите дни от годината?

Цветята и растенията ще трансформират вашия балкон или тераса по много атрактивен начин. Не само за вас, но и за преминаващите по улицата и съседите. Ако сложите и една малка масичка със столове, където човек може да си пие кафето или чаша вино вечер, превръщат балкона в едно продължение на открито на всекидневната, кухнята или спалнята. Това не само създава уют, но и повишава финансовата стойност на вашия имот.

Снимка: Личен архив

Каква е твоята формулата за модерен и уютен дом?

Чувството за дом и уют е много лично преживяване. Моята формула обикновено е свързана с растения, изкуство, естествени материали и текстура. Но ако трябва да сме честни, формулата ще зависи от пространството. Аз обичам стари къщи и през последните 20-25 години винаги съм живяла в такива. Обичам предизвикателството да приспособиш една стара сграда към модерен начин на живот, като запазиш оригинални детайли и характера. Или пък сгради, строени за промишлени цели, който сега биват използвани за живеене.

Снимка: Личен архив

Откъде намираш вдъхновение за обзавеждането на дома?

Най-много се вдъхновявам, когато пътувам. Обичам да наблюдавам и изучавам начина на живот на хората по света и различните култури. Правя снимки, които след това използвам - или да изградя палитрата, с която работя, или да правя директни препратки към предмети, дизайн и култура. Разбира се, когато човек не може да пътува, както по време на пандемията, Инстаграм и Пинтрест са много добро място за събиране на идеи.

Снимка: Личен архив

Следваш ли тенденции и актуални цветове или имаш свои любими, които присъстват постоянно в дома?

Винаги разучавам тенденциите в интериорния дизайн, но не знам дали ги следвам. Пространството определя в голяма част посоката на дизайна. В момента живея на тавана на една стара къща в София и много харесвам, това което хазайката ми е направила с ремонта - светлите тонове в комбинация с дървените греди. Обичам да създавам акценти с ярки цветове, но оставям много пространство и светлина около тях, за да намаля интензитета. Но когато живеех в едно викторианско имение в Бруклин или пък в Савана, палитрата беше много по-тъмна и наситена, с много повече десен.

Снимка: Личен архив

Нещо, което постоянно присъства в дома ми са цветя/растения, колекцията ми от изкуство, книги и плочи. Тях си ги нося където и да се преместя. Мебелите често продавам и заменям с други, подходящи за новото място. Затова препоръчвам не всички мебели да са ви от ИКЕА. Разнообразявайте.

Снимка: Личен архив

Четеш ли списания и сайтове за архитектура, интериор и дизайн? Кои са ти любимите ти и с какво те привличат?

Да, често чета и разглеждам списания за интериор. Това ми доставя голямо удоволствие. Някои от любимите ми издания са The World of Interiors, Vogue Living, Architectural Digest, Elle Decor, Dwell и Domino. The World of Interior е с много богата визия и показва интериори от целия свят. Издания като Domino на пример предлагат решения за бюджети, които са много по-близки до тези на обикновените хора - като мен.

Снимка: Личен архив

Как се раждат обикновено у теб идеите за промяна на интериора вкъщи?

Промените започват винаги на вътрешно ниво. Промени в нуждите ми или в начина ми на живота. Промените в интериора или на пространството са последната стъпка на този вътрешен процес. След като установя точната нужда на емоционално ниво, започвам да събирам идеи как да я адресирам методично - като проблем, на който търся решение.

Снимка: Личен архив

Кога едно жилище се превръща в истински дом и как си постигнала това?

Мисля, че е важно - както казва Мари Кондо - в дома ти освен предмети, които използваш, да има предмети, които ти носят радост. За мен това са цветята, цветовете и предмети, които ми напомнят за щастливите моменти в живота - за местата, на които съм била и хората, които съм срещнала. Да си у дома е чувство, дори някой път не е свързано с предмети или определено място. Аз се чувствам у дома сред сродни души, където и да е по света.

Снимка: Личен архив