"Ще успея! Трябва ми само..." - това е фраза, която казват много хора. Лари Уингет, автор на книгата "Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!" обаче казва съвсем друго. Според него всеки човек вече има това, което му е необходимо, за да успее. Успехът не зависи от нещо, което се дава допълнително. Той идва, когато се откажеш от нещо, което вече имаш!

След като с години анализира хора, които не са постигнали целите си, защо са разорени, нещастни, неуспели и много други НЕ-неща, прави списък с причините, поради които хората не постигат това, за което мечтаят. 


1. Хората са невежи.
2. Хората са глупави.
3. Хората са мързеливи.
4. На хората не им пука.
5. Хората нямат въображение.
6. Хората имат ниски очаквания.
7. Хората не осъзнават последствията от своите действия.
8. Хората имат лоши навици.
9. Хората имат лоши ролеви модели.
10. Хората нямат планове.

Именно невежеството, според него, е основната причина хората сами да прецакват живота си. Как да не се прецакваме сами? Лесно е. Ето какво споделя в книгата си самият автор:

"Имаше време, когато не знаех каква полза има от пътуванията. Време, когато не бях запознат с начина, по който се използват различните вилици. Време, когато не можех да играя голф. Време, когато не знаех нищо за различните вина. Време, когато си мислех, че сосиера е нещо свързано със секс. Имаше толкова много неща, които не знаех. Бях доста невеж. Всеки път, когато научавах нещо ново, животът ми се променяше. Все още има безброй неща, за които си нямам и идея. Области, в които съм пълен невежа. Но работя по въпроса. Всеки ден се опитвам да намаля поне малко невежеството си."

Какво трябва да направите, ако не искате да се прецаквате сами?

1. Пропускливост
Не е проблем, ако не знаете кога и как се е случила битката при Термопилите (стига да не сте учител по история). Това е информация, която едва ли ще ви бъде нужна в ежедневието. Но да не знаете и да не се интересувате да научите неща, които са свързани с работата, интересите и живота ви, е недопустимо. 

2. Временно невежество
Никой не се е родил научен. Напротив, всички ние се раждаме и сме ходещи празни дъски (tabula rasa). С течение на времето запълваме това празно, бяло пространство. И това е съвсем нормално - ако не беше празно, нямаше как да го пълним. Важно е невежеството да е временно. Ако се опитвате да правите нещо, но ви убягва някакъв детайл, по добре си признайте, че не знаете, отколкото да претендирате, че знаете, а да нямате и идея за какво става дума. 

3. Самоинициатива или побутване
Огледайте се. Какво прави успешни хората около вас? Директният пример е най-добрият пример. Това, което се случва на дела, не с думи. За някои хора е достатъчно да погледнат човека до тях и да извлекат полза от това. На други им липсва самоинициатива и имат нужда от побутване.

4. Направи списък с нещата, които не знаеш
Разбира се, самото написване няма да ти помогне. Важна е стъпката след това. Започни да променяш отношението си към тези неща. Не знаеш английски - запиши се на курс. Не знаеш как се работи с Photoshop - купи си книга.

Само така няма да си наблюдател на собствения си живот, а ще участваш активно в него.