Консумацията на зелен лук е много полезна, заради наличието на витамините С, В и А. Освен това чрез лука се доставя на организма многообразие от минерали - флуор, калций, магнезий, желязо и сяра, която му придава специфичният остър мирис.

Витамините А и С в пресния лук имат силен антиоксидантен ефект. Това означава, че споменатите витамини могат да предпазват клетъчната структура от действието на свободните радикали. Диета, която включва храни, богати на антиоксиданти, намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това витамин С понижава високото кръвно налягане.

Сълзите от лука са полезни за опазване на очната лигавица не само от попадането на чужди частици, но от бактериални инфекции.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Само един стрък пресен лук съдържа 24 мкг от витамин А, който в организма се превръща в ретинол, активната форма на витамин А.

Витамин А е основен за производството на родопсин, белтък в очите, който позволява на рецепторите в ретината да абсорбират светлината.

Хората с авитаминоза А могат да развият кокоша слепота и други зрителни проблеми.

Серните съединения в лука са необходими за подобряване на функциите на черния дроб. Те стимулират имунната защита за справяне с паразитите, вирусите и бактериите, които попадат в червата. Регулират синтезата и нивото на триглицеридите и холестерола в кръвта.

Снимка:Thinkstock/Getty Images