Слънчевите лъчи понижават кръвното налягане. Светлината на слънцето действа като предпазна мярка срещу сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

Хората, които редовно прекарват на открито, имат по-дълъг живот. 

Учените са доказали, че когато кожата е изложена на слънце, се отделят вещества в кръвоносните съдове, които понижават кръвното налягане. Този ползотворен ефект - понижаване на високото кръвно налягане, далеч надхвърля вероятния риск от развитие на кожен рак под въздействие на слънчевите лъчи. 

Изследванията, проведени в Университета в Единбург, показват, че смъртността от инсулт и инфаркт, в резултат на високо кръвно налягане е 80 пъти висока, в сравнение с тази от кожен рак в цяла Великобритания.

Веществото, което намалява кръвното налягане е азотен оксид.

Той се отделя в тялото от производството на витамин D, което нарастват под въздействие на слънчевата светлина върху кожата.

Изследванията на кръвното налягане на 24-ма  доброволци, които са били подложени на облъчване със светлина в две сесии по 20 мин. В едната група въздействието е било с лампа с ултравиолетови лъчи и с топлина. В другата група ултравиолетовите лъчи са били блокирани, т.е само топлината на лампата е въздействала върху кожата. Резултатите показали, че кръвното налягане пада значително за един час след излагането на ултравиолетовите лъчи, но не след сесията само със загряване. Учените обобщили, че именно

ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина осигуряват здравословните ползи.

Нивата на витамин D и в двете сесии в групите оставали непроменени.

Д-р Ричард Велер, дерматолог от Университета в Единбург обощава, че са се убедили в ползата от слънчевата светлина за здравето на сърдечно-съдовата система и е станало ясно защо добавяне на витамин D не може да компенсира недостига на слънчева светлина. Остава да се проследи връзката между сърдечно-съдовите заболявания и кожния рак.