Този витамин много по-трудно можем да си го набавим отвън, за разлика от останалите - С, А, Е, В. Собствената ни кожа е "лабораторията производител” на витамин D. Необходимото условие за този синтез са ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Продукцията му се променя в зависимост от интензивността на слънчевото греене. Нормално в края на пролетта тя е най-ниска, с което донякъде се обяснява намалената мускулна сила, тонус и отслабналата имунна защита срещу простуди или грип, т. нар "пролетна умора".

Недостигът на витамин D е причина за редица заболявания, сред които са: рахит, остеопороза,

възли в щитовидната жлеза, захарен диабет тип 2 и др. Обикновено човек не знае, че има ниско ниво на вит. D, защото това не е рутинно лабораторно изследване.

Специалистите наблюдават обща тенденция за понижаване нивото на вит. D. Последното проучване у нас, което е направено в края на лятото показва, че въпреки сезона - 30% от хората са били с дефицит.

Как да си набавим витамин D:

  • Един час престой на открито в слънчевите дни е достатъчен,

за да се изгради необходимото количеството от витамин D в тялото.  ”Няма да се повиши синтеза му през деня, ако стоите повече часове на плажа.”, пояснява ендокринолагът  д-р Александър Шинков.

  • Не бива да пропускате възможностите за слънчеви бани на морския бряг или в планината.

Мастноразтворимият витамин D частично се трансформира и се натрупва в мастните клетки. След лятната ваканция, все пак няколко месеца остават високите нива на витамин D в кръвта, като своеобразен "запас” на организма.

 

  • Редовно излизайте на разходка на открито.

Градските жители у нас страдат повече от недостиг на витамин D. Този факт се обяснява със замърсеността на въздуха в градовете и това, че там хората по-малко излизат навън.

  • ”Кремовете със слънцезащитен фактор над 30 практически елиминират синтезата на витамин D.

Не се мажете прекалено с масла. Няма нужда да се лишавате от слънцето. Решението е в баланса”, обяснява д-р Шинков, основавайки се на Националното представително проучване на честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението.

  • Може да се приема на капки витамин D 3.

Съществуват млека и брашна, обогатени с него. Последната информация сочи, че над 76% от населението ни има недостиг на витамин D.

  • Добре е да се изградят хранителни навици за консумация на риба.

Предпочитанията трябва да бъдат към по-тлъстите риби: сьомга, сардина, скумрия. За да получаваме витамин D чрез храната, 1-2 пъти в седмичното меню трябва да присъстват рибните ястия. Тъй като е мастноразтворим витамин, за неговия „транспорт” в тялото са необходими мазнини. Ненаситените мазнини винаги са по-добри за тази цел от наситените. Снимка: lobster20