Ако мислите да отслабвате чрез гладуване или недохранване, ще си навлечете много здравословни неблагополучия. Редукция на тегло ще постигнете, но това отслабване на е трайно, нито качествено. Визуално обемът на тялото ще се намали. Със сигурност и доста мазнини ще се изчистят. В съотношение със загубените килограми от мускули, определено мазнините ще са по-малко, защото мускулната тъкан при гладуването се подлага на "самоизяждане".

Ползи от гладуването

Пълната детоксикация и освобождаване на тялото от отровите, попаднали чрез въздуха, водата и храната (хормони, антибиотици, пестициди, тежки метали, алкохол).

Излекуване на редица заболявания (екземи, псориазис, бъбречни заболявания, хронично главоболие, хирпертония, захарен диабет тип 2). Разбира се, под ръководството на лекар.

С изчистване на физическо ниво, човек става по-спокоен и уравновесен.

Какво се случва с тялото 

В случай на недохранване естествената гениалност на тялото забавя метаболизма, за да пести сили и енергия. През първия ден организмът използва своите резерви гликоген. След  изчерпването му тялото започва да използва мазнините.

Гладуването, по-дълго от три дни, по принцип се препоръчва като терапия. Именно в  състоянието на кетоза се изгарят излишните мазнини и увредените тъкани. Тогава усещането за глад изчезва и много хора усещат дори повишен тонус и енергичност. Отслабването през първите няколко дни на гладуването е най-бързо - до 1 кг на ден.  

Недостатъци на гладуването

Гладуването намалява работоспособността поради недостига на енергия за ежедневните задължения, какво остава за физическа активност.

За мозъка, който се нуждае постоянно от глюкоза, тялото започва да разгражда мускулна тъкан през втория ден на гладуването. В това изключително ефективно състояние черният дроб започва да превръща натрупаните мазнини в кетони, които могат да бъдат използвани от мозъка и сърцето като енергия. За този момент  е характерен дъхът на ацетон от устата (кетоза).

Аминокиселини за синтез на хормони и ензими, когато не постъпват чрез храната, не се набавят от мастните запаси, а организмът ги взема от мускулите. Да, но ощетените мускули загубват своя обем и стегнат вид. Човек намалява на килограми, но фигурата му не става по-красива.

Йо-йо ефектът след гладуване е сигурен, защото тялото все още е със забавен метаболизъм. Гладуването увеличава склонността на тялото да складира мазнини и намалява способността да се използват за енергия.  Първото се случва чрез ензими, които отговарят за натрупването на мазнините, а второто - чрез намаляване активността на тези, които ги разграждат. Освен това е намалена продукцията и на щитовидните хормони.

Гладуването увеличава апетита след това. Причината е в засилената активност на грелин – хормон на глада. Временно е нарушена и способността на тялото да преценява енергийните си нужди, а на фона на забавен метаболизъм и склонност на организма да складира мазнини, резултатът е рязко качване на килограми, често повече отпреди гладуването. 

Правилният път за отслабване е в баланса между правилното хранене и редовната физическа активност.