Ако някога сте се питали защо главата ви болеше повече, когато бяхте на 25, отколкото сега, то веднага даваме отговор – симптомите на предместруален синдром се изменят и се проявяват с различна интензивност през целия репродуктивен цикъл на жената. Ето как:

Между 20-та и 30-та година от живота на жената
Предменструалният синдром се проявява най-тежко в ранните и късните репродуктивни години в живота на жената, което се обяснява в по-голямото колебание в нивата на хормоните. Точно това е и причината при някои жени този период да е тежък и често много болезнен. Все още не е установено защо при една част от дамите симптомите се усещат по-силно, а при други не толкова.

Има обаче една основна причина, поради която повечето жени в тази възраст чувстват и изживяват този период от месеца по-трудно и мъчително. И това е начинът на живот, който водят младите жени – недоспиването, хапването на крак, пушенето и недостатъчното движение. Всички тези неща могат и водят до по-тежки симптоми на ПМС - кожни проблеми, раздразнение, умора, подуване.

В тази възраст жените често приемат противозачатъчни, защото все още са фокусирани върху ученето или работата и не желаят на този етап да имат деца. Изкуствените хормони в хапчетата против забременяване предотвратяват овулацията, което води често и до елиминиране на симптомите на ПМС.


Между 30-та и 40-та година от живота на жената
В тази декада от живота на жената симптомите се успокояват или стигат до такива нива, че остават почти незабележими. При много представителки на нежния пол се проявява само един симптом – например главоболие, и той е толкова слаб, че дори може да бъде пренебрегнат.

Причината за това е, че именно в тази възраст много жени забременяват и стават майки. Бременността и кърменето често водят до отшумяване на симптомите на ПМС. Много дами споделят, че след раждането цикълът им не е толкова обилен, не ги боли глава, не се подуват, кожата им изглежда по-хубава и т.н.

И макар нещата да вървят в добра посока за някои, за други се влошават, а именно за тези, които по-рано са приемали противозачатъчни и сега са решили да ги спрат, защото искат да имат деца.


След 40-та година от живота на жената
В началото на 40-е симптомите на ПМС често са сходни и благоприятни, като тези, които жените имат между 30-та и 40-та си година. Нещата обаче рязко се влошават, когато настъпи т.нар. перименопауза. Това е период от 5 до 10 години, който е различен за всяка жена, и предхожда менопаузата. Най-общо този период може да се обобщи така – симптомите, които имате по време на ПМС, ще се засилят и обострят 

Но това, което превръща ПМС през това десетилетие от живота на жената в ужасно изживяване, е, че цикълът започва да става нередовен, благодарение на намаляващите нива на хормоните. Това означава, че няма как да предвидите кога настроението ви ще се промени, когато ще ви връхлети умора, главоболие, подуване.