Държавите постепенно започват да въвеждат промени в законодателствата си заради употребата на азотен оксид, по-известен като райски газ. Той се закупува от по-младите в нощни заведения под формата на балони, като вече дори се предлагат доставки на флакони до домовете на хората.

Снимка: bTV

Райският газ е съставен от диазотен оксид. Той е безцветно вещество с леко сладникав вкус, но за да е още по-сладък, в някои случаи допълнително го обогатяват с вкус на ягоди, малини, карамел и други. Правителствата на различни държави определят употребата и притежанието на райски газ като незаконни заради риска за здравето, които той крие.

В България използването на райски газ е позволено само за медицински и промишлени цели. Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев предприема действия за промени в закона на здравеопазването и в България.

Министерството на здравеопазването подкрепи Списък с опасни за здравето вещества на 25 май 2023 г. В него ще бъдат включени вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве, съобщава БТА.

Нидерландия вече забрани използването на азотен оксид сред младите хора, съобщи Би Би Си. Законът влезе в сила от 1 януари 2023 г. Незаконна е продажбата, купуването и притежанието му.

Франция забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни още през 2021 г. Съществува и забрана за продажба и употреба съгласно общински подзаконови нормативни актове.

В Ирландия диазотният оксид е незаконно психоактивно вещество още от 2010 г.

В Литва употребата на райски газ е позволена също само за медицински и промишлени цели. Компаниите, които използват веществото, трябва да получат разрешение, преди да започнат дейността си.

Закупуването на райски газ от лица под 18 години е забравено и в Дания от юни 2020 г. Той не се продава в магазини за алкохол и тютюнени изделия. Допуска се продажба на частни потребители, но не повече от два флакона на ден.