Милиони хора по целия свят са в шок – за броени часове правото на аборт беше отменено в няколко американски щата. И докато мнозина смятат, че това е ограничаване на човешките права, други празнуват и се надяват подобна промяна да се случи и на други места по света. Защо не и в България?

В България абортът е легален от 1956 г., като първоначално е имало някои ограничения, но постепенно те са отпаднали напълно за първите 12 гестационни седмици. Въпреки това и до днес, дори у нас, има организации, които се борят правото на избор на жените да бъде отменено отново.

Но ако си мислите, че само жените ще пострадат от една такава стъпка назад, се лъжете. Да, жените ще пострадат най-много и единствено те ще загубят права, но мъжете, които стискат палци правото на аборта да бъде ограничено, трябва да се замислят за последствията, които може да достигнат и самите тях.

Поне една жена, която познавате и за която ви е грижа може да е минала или да обмисля аборт, дори и да не го е споделил с вас

Решението да направиш аборт е лично и интимно. Повечето жени, които преминават през това, никога няма да разкажат историята си, дори да са убедени, че са постъпили правилно. Счита се, че една от четири жени е минавала или ще мине през процедура по аборт. Това може да е някой член на семейството ви или много добра приятелка.

Ако помогнете на някой да направи аборт, може да влезете в затвора

И тъй като шансовете са големи някоя жена, която обичате, да се нуждае от аборт, вероятно ще ѝ помогнете (най-малкото финансово), въпреки убежденията си. Това обаче не ви оневинява и, в зависимост от законодателството, може да попаднете в затвора. Поне така е в повечето щати, които решиха да забранят аборта.

Ако вие сте бащата на нежеланото дете, което няма да бъде абортирано, животът ви ще стане много по-труден

Основната причина за аборт е финансова невъзможност на родителите да отглеждат детето. Изведнъж обаче може да се окаже, че нямате друг избор. Че трябва да отглеждате едно човешко същество, което в продължение на години ще разчита на вас.

И други права може да бъдат отменени – такива, които засягат и вас

Ако с едно решение на Върховния съд страната, която се счита за най-големият защитник на човешките права по света, може да отмени право, считано на други места по света за неотменимо от почти цял век, тогава къде е границата на възможните стъпки назад? Разбира се, че забраната за аборт няма да ви засегне директно, защото никога няма да забременеете и никога няма да се изправете пред избора да прекратите ли бременността. Но вие също имате права и ако не се изправите в защита на правата на жените сега, кой ще защитава вашите права по-късно?

За щастие засега изглежда немислимо правото на аборт в България да бъде отменено или ограничено, но никога не бива да изключваме възможността нещо такова да се случи.