Три американски щата са на път да приемат закон, който ограничава правото за аборт след 15-ата седмица от бремеността, включително когато става дума за изнасилване и кръвосмешение. Много организации в САЩ се обявиха срещу това и бяха подкрепени от популярни личности. Една от тези личности е носителката на „Оскар“ Сали Фийлд.

Актрисата е най-известна с филмите „Мисис Даутфайър“ и „Форест Гъмп“ и има „Оскар“ за „Норма Рей“ и „Място в сърцето“. Сали Фийлд има лична причина да се противопоставя на законите, ограничаващи правото на аборт, защото самата тя е направила аборт през 60-те години, когато това е било незаконно в САЩ.

Снимка: Getty Images

През 2018 г. тя разказа в биографичната си книга какво ѝ се е случило. Актрисата е имала сексуални отношения с момче, чието има вече не си спомня или не желае да назовава, когато е била на 16 години. След това е открила, че е бременна.

Баща ѝ е успял да уреди момичето да абортира бебето си в клиника в Тихуана и Сали, заедно с майка си и семейния лекар, са заминали за Мексико, където да бъде извършена процедурата.

Снимка: Getty Images

Цялото преживяване е било травмиращо за 16-годишното момиче, което, отгоре на всичко, се е събудило, докато мексикански лекар я е опипвал сексуално. По тази причина Сали Фийлд се обявява срещу всички закони, които могат да затруднят премахването на нежелана бременност.

Снимка: Getty Images

„Тези мъже, които правят това, а те са предимно мъже, са изостанали, невежи и жадни за власт“, каза актрисата за списание „Variety“. „Престъпно е. Не мога да намеря достатъчно ужасни думи, за да опиша чувствата си към тези хора. Ако ме видите, че се приближавам към тях, спрете ме, защото не знам какво ще направя.“

Днес Сали Фийлд има трима синове.