Има множество видове контрацептиви. Като започнем от противозачатъчни хапчета, минем през презервативи и стигнем до спирала за жената и т.н. Всеки един метод има своите плюсове и минуси. Освен тези широко известни контрацептиви, от няколко години насам има разработен още един – противозачатъчен имплант. Той е дълготраен контрацептив с над 99% ефективност.

Противозачатъчният имплант представлява тънка гъвкава пръчица в размерите на кибритена клечка. Съдържа един хормон – прогестин. При вкарването му в организма на жената, той бавно започва да се отделя и предотвратява овулацията. Едновременно с това се образува цервикална слуз, която пречи на сперматозоидите да се придвижат до яйцеклетката. Но имайте предвид, че този имплант не предпазва от половопредавани болести.

Как се поставя?

Трябва да бъде инжектиран подкожно в ръката, като преди това се прави местна упойка. Може да се наложи и преглед за това дали тялото на жената е предразположено за импланта. Сменя се на 3 години и може да се махне във всеки един момент, в който пациентката пожелае. 

Плюсове и минуси

Плюсът на този имплант е, че не влияе негативно на плодовитостта на жената. Може да се махне по всяко време и жената бързо да върне фертилността си. Също така се съдържа само един хормон – прогестин, като по този начин се създават далеч по-малко предпоставки за хормонален дисбаланс. Също така е много ефективен метод, защото липсва факторът „човешка грешка“ – пропускане на хапче, неправилно използване и т.н. Този тип контрацепция се използва и от тийнейджъри, защото не влияе негативно върху бъдеща бременност.

Минусите на противозачатъчния имплант се проявяват първите няколко месеца (до година) след инжектиране. Жената може да получи главоболие, подуване на мястото, нередовна менструация, обилно вагинално кръвотечение, зацапване между менструациите, увеличаване на теглото и др. В по-голямата част от случаите те отшумяват бързо. Същевременно има и жени, които са усетили положителни промени – например по-лек и безболезнен цикъл.

Какво споделят жените

Има и няколко случаи, в които имплантът се е придвижил от ръката към други части на тялото. Най-често изтъквана причина при подобни казуси е инжектиране на клечката твърде дълбоко. По този начин имплантът може да попадне в кръвта и да се придвижи до различни части на тялото. Наскоро имплантът на една жена беше намерен в гръдния й кош. Той бива локализиран, когато жената решава, че иска да прекрати употребата му. Преди това е използвала този вид контрацепция в продължение на 8 години.

В статия на HelloClue намерихме няколко мнения на жени от различни места, на различна възраст относно техния опит с контрацептивния имплант. Грейс на 22 г. от Англия е споделила : „... Инжекцията беше напълно безболезнена. Усетих леко дърпане, докато я вкарваха под кожата ми. Ръката ме болеше няколко дни подред и не можех да вдигам тежко. Имах малко необичайно кръвотечение първите три месеца, но изчезна само. След това две години нямах цикъл. Преди да махна импланта се появиха отново нередовните кръвотечения. При повторно поставяне преживях абсолютно същото. Относно страничните ефекти – понижи се сексуалното ми желание и забелязах лека вагинална сухота. Но не навреди изобщо на интимните ми отношения...“

Много хора определят противозачатъчния имплант като един от най-иновативните начини за контрацепция. Той е дискретен и не изисква допълнителни усилия на жената след поставянето му. Дълготрайността му също е голям плюс. Но и минусите могат да се проявят и дори да доведат до депресивни състояния. Ето защо както при този, така и при всички други видове контрацептивни методи, е важно при всяко дълготрайно неудобство жената да се консултира с лекар.