Ефектът на Карлсон е новият начин, по който партньорът си тръгва от една връзка. Един от двамата изчезва внезапно, без да каже край, довиждане или да даде обяснение за поведението си.  

Карлсон е измислен герой от известните повести на писателката Астрид Линдгрен. Той има перка на гърба и живее на покрива. Аналогията се появява от поведението му - той идва и си тръгва от своя приятел Дребосъчето, когато си поиска. Не дава обяснения, не звъни и по тази причина малкото момченце често страда. Карлсон не може и не иска да носи отговорност за постъпките си. В книгата това води до много комични ситуации. Но отнесено към реалността, подобен тип поведение води по-скоро до негативни емоции.

Другото име на този вид раздяла е "гостинг". Откъде идва терминът?

Терминът "гостинг" (от английски ghost — призрак) първоначално означава вид измама в онлайн играта на покер, когато с регистрацията на един човек играе друг, обикновено по-квалифициран, който получава процент от печалбата. И в други свои значения гостинг носи смисъла на мошеничество и недобросъветсно отношение. Различните народи използват различни термини - ирландците го наричат «Irish Goodbye», французите - «French Goodbye». При тях обаче терминът се използва по-често за т.нар. в България "бомбене" – когато клиентите внезапно изчезнат, без да си платят сметката в заведение.

Според Urban Dictionary гостинг е явлението, когато човек внезапно и без обяснения прекрати романтичните отношения с друг и изчезне, като включително прекрати активността си в социалните мрежи и си изтрие акаунтите. През 2014 г. американската социологическа агенция YouGov публикува резултати от иследване, проведено сред 1000 американци, по темата гостинг. 10% от тях използват термина, когато говорят за разрив в любовните отношения. Жените се оказват жертви на това явление два пъти по-често от мъжете. Гостинг се използва и в средите за подбор на кадри. Касае хора, които не идват на интервю за работа, не пордупреждават за това или не се появяват на работните си места. Впоследствие става ясно, че работникът е напуснал, без дори да вземе личните си вещи и документи като трудова книжка и др.

Снимка: istockphoto.com

Защо тази раздяла се среща все по-често? 

Допълнителен фактор, заради които ефектът на Карлсон все по-често се случва в двойките, е съвременната психология. В нея се утвърждават спонтанността и здравословният егоизъм. Тя учи да се вслушваме в собствените си потребности и да се противопоставяме на остарелите норми на поведение. Така личният комфорт е изведен на преден план, а комуникацията и състоянието на  втория човек се неглижират. 

Ако и човекът до вас внезапно е изчезнал, изтрил е профила си във Facebook и Instagram и не отговаря на обажданията ви продължително време - може би и вие сте жертва на Карлсон.