Миналата седмица ви напомних, че все още не е късно да се сбогувате с няколко досадни килограма преди да облечете красивите рокли през май.

В зависимост от това дали имате да свалите 2, 5 или повече килограма, вече би следвало да сте взели подходящите мерки – да се храните и да се движите редовно.

За да организирате и да обогатите менюто си, доверете се на тези работещи принципи. Спазвайте ги и ще се радвате на завидни резултати:

Приемайте пълноценни белтъчини на всяко хранене: избирайте между млечни продукти, яйца, месо и риба и бобови. Дори и да постите, все пак е позволено да приемате различни и богати на хранителни вещества продукти: киноа, леща, елда, боб, сушен грах.

Лесно е да определите подходящата порция.
Трябва ви теглилка и точно око, за да запаметите обема на порцията, след като сте я видели веднъж. За пълномаслени сирена се ограничете до 60-80 гр., кисело мляко и кефир приемайте в рамките на 250-300 гр., месни продукти до 100-120 гр., риба до 200 гр., а варивата ограничете до 1 ч.ч. сварен продукт на хранене. 2 до 3 яйца са напълно достатъчни на едно хранене.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Оцветете чинията си със зеленчуци и плодове: по този въпрос наистина имате богат избор. Разбира се – някои зеленчуци и плодове са по-подходящи от други. Най-добре е да предпочетете пресните и сезонни продукти – по възможност откъснати скоро преди консумацията им. На второ място са замразените плодове и зеленчуци, и на трето тези, които са внесени отдалеч и са пътували дълги растояния. Те най-вероятно са откъснати преди да са напълно узрели и имат най-малка концентрация на полезни вещества. Приемайте две пълни шепи зеленчуци на основните хранения. Плодовете консумирайте с мярка – до 2 плода или 2 чаши дребни плодове дневно.

Овкусете салатите и гответе с естествени мазнини: тук влизат зехтин, масло, качествени студено пресовани мазнини от ядки. Най-подходящи за готвене са маслото и светлия зехтин, останалите мазнини – особено студено пресованите - оставете за салати или добавете след като ястието се охлади. Друг фантастичен начин да добавите полезни мазнини е да декорирате салатите и супите със семена – тиквено, слънчогледово, ленено, чиа, коноп или сурови ядки – кедрови, бадемови, орехови, шам фъстък. Използвайте не повече от една супена лъжица мазнина на всяко хранене или 20 гр. ядки или семена. Това се налага, за да контролираме калориите – на повечето хранения ще приемате достатъчно мазнини от тези, които са в състава на богатите на белтъчини храни.

Поставете концентрираните въглехидрати на мястото им: а то е след физическа активност. Когато се стремите да намалите мазнините в тялото е най-добре да приемате картофи, ориз и хлебни изделия само и най-вече след физическо натоварване. Ограничавайте се до такова количество, което бихте могли да покриете с шепата си. Това означава, че купчинката ориз или картофено пюре, което сте сервирали, не бива да надвишава това, което можете да вместите под дланта си.

Наблегнете на течностите: наистина няма по-елеметарно и същевременно по-ключово правило за спазване по време на диета. Нека поне 80% от течностите, които приемате, да са чиста вода – филтрирана, изворна или минерална. Към нея и при желание добавете щипка хималайска сол или прясно изцеден лимонов сок. Консумирайте зелен и билков чай, домашно приготвен чай от джинджифил или подправки. Чаят Масала е пръв помощник в онези моменти, когато ви се хапва сладко.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Идентифицирйте подводните камъни:
във всеки план има фактори, които могат да ви попречат да стигнете до целта. При диета за намаляване на мазнините, това може да са любимите ви бонбони, навикът да хапвате пред телевизора, тортите на майка ви, купоните с приятели, или емоционалното хранене. Помислете кои са вашите лични подводни камъни и се застраховайте срещу тях: почистете къщата от сладки лакомства, спрете да се храните пред телевизора, учтиво откажете парчето торта. Ако все пак се случи да прекалите с храна, която не е част от плана ви, направете си 3 зелени дни и започнете плана отначало.

Ако искате да видите тридневно примерно меню, последвайте този линк.

Със съдействието на www.artofrealfood.com