Предварително проучете и изберете фитнес залата, която е близо до дома ви и за нея има добри коментари. Ориентирайте се към инструктор с опит, за когото отзивите в интернета ви допадат. Купете си подходящо облекло за тренировка. Изясните мотивацията си за това начинание и най-вече определете целите, с които тръгвате.

Поискайте инструктор да определи подходящата програма за вас. Когато започнете да се натоварвате, не се оглеждайте и не се сравнявайте. По-добре съсредоточете вниманието си върху сигналите на вашето тяло. Ако почувствате умора, не се претоварвайте. Мускулите, ставите и сухожилията ви не са готови за предизвикателства. Оценете, че в този момент присъствието ви в залата е вашето най-голямо предизвикателство и се поздравете за взетото решение. 

Не бързайте. Темповете на повторение на упражненията нека бъдат бавни и осъзнати, за да избегнете евентуални контузии. Почивайте след тренировките. Мускули се извайват не само от усилията, а от умението за възстановяване след това. Важно е да имате вода за да пиете след тренировките.

Бъдете търпеливи и не се ядосвайте на вашата непохватност при използването на уредите. Понякога едно въже или бягащата пътечка са достатъчни, за да изградите нужната подвижност, сила, издръжливост, бързина, дихателен капацитет, увереност и добро настроение. Но това не означава, че ще останете на тази еднотипна програма за цял живот.

Бъдете по-внимателни, докато научите реда в залата. Уверете се, че човекът преди вас е направил сериите си, преди да заемете вие спортния уред. Уважавайте личното пространство на другите спортуващи. Например, не минавайте прекалено близо до човек, който в този момент прави максимален опит. Присъствайте естествено, без да се заглеждате в другите трениращи. Те също търсят там личен комфорт и желаят да постигнат своите цели.