Много често напълняването не се дължи на хранителния ни режим или на обездвижване, а на хормонален дисбаланс. Ето няколко хормона, които могат да объркат нещата и да ни вкарат в порочния кръг напълняване-депресия-чудя се какво да правя-диети-нищо не помага.

Многото лептин увеличава апетита

Лептинът е хормон, който казва на тялото: „Вече си сит, престани да ядеш”. Той се отделя от мастните клетки и чрез кръвта стига до мозъка, за да му даде сигнал, че организмът няма нужда от повече храна. При консумация на много фруктоза (плодова захар) обаче, както и на преработени храни с добавена захар, черният дроб не може да се справи с натоварването. Организмът, вместо да преработи храната в енергия, започва да трупа мазнини, а нивото на триглицериди в кръвта се покачва. Повече мастни клетки означава и повече лептин, при което организмът свиква с този хормон и не приема толкова лесно сигналите му, че сме сити.

Високите нива на кортизол трупат килограми

Наричат кортизола хормон на стреса. Когато той е с високи нива, кръвната захар се преобразува в мастни депа. Разбира се, един от начините за справяне с проблема е да намалим стреса в ежедневието си, но има и друг – кафето. То увеличава значително нивата на кортизол, така че е добре да ограничим употребата му.

Естрогенът увеличава мастните клетки

Естрогенът подпомага производството на инсулин – хормонът, който регулира кръвната захар. Ако естрогенът е в по-големи количества, започвате да пълнеете.

Ето какво се случва. Когато се храните, кръвната захар се увеличава. Инсулинът се грижи тя да спадне, като я ескортира до три различни места в тялото. Една малка част от глюкозата отива в черния дроб, основната порция отива в мускулите за енергия, а минимална или почти нулева част се отделя за мастните депа.

Ако естрогенът е повече, инсулинът също е с високи нива и организмът свиква с него. Към мастните депа започва да се изпраща все повече глюкоза и натрупвате килограми.

Една от основните причини за покачване на естрогена е повишената консумация на месо и пренебрегването на фибрите. Месото може да бъде проблем и по друга причина – отглеждането на животните с много стероиди и антибиотици. Цялата тази химия попада в тялото ни и действа на организма като естроген.

Липсата на тестостерон забавя метаболизма

В ежедневието си постоянно сме обградени от токсини – пестициди, хербициди, генно модифицирани храни и синтетични хормони в месото. Тези токсини са в кремовете за лице, лекарствата, червилото, металните опаковки на храните, дамаските на меката мебел и къде ли не. Много от тях действат като естроген, когато попаднат в тялото. Това обяснява защо момичетата влизат в пубертета все по-рано, а на момчетата им растат гърдите.

Наличието на повече естроген потиска друг важен хормон – тестостерона. Той е отговорен за растежа на мускулите, а оттам и на метаболизма.