Искате ли да пробвате? Стара пословица казва, че грейпфрутът въвежда ред в стомаха, а заедно с това топи мазнините и установява равновесие в целия храносмилателен тракт.

Грейпфрутът е богат източник на витамин С и други витамини, необходими на организма ни за уравновесяване на дейността му. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Пословица или не, това си е доказана медицинска истина. Грейпфрутът от дълго време е известен като извънредно здравословен плод, помагащ при различни здравословни проблеми.

Открит е в Барбадос през 18-ти век и според някои проучвания е резултат на кръстоска между мандарина и помело, но от столетия се отглежда като самостоятелен сорт. Някои специалисти приписват на грейпфрута толкова голяма лечебна мощ, че може да конкурира дори и аспирина. Поради това не е здравословно да се прекалява с консумацията на грейпфрут.

Той е богат източник на витамин С и други витамини, необходими на организма ни за уравновесяване на дейността му. Положително действа на стомаха и на цялата храносмилателна система, поради това не отлагайте редовната, но не прекалена консумация на грейпфрути, ако имате проблеми с храносмилането.

Специалистите са открили ниския гликемичен индекс на грейпфрута, поради който той стана толкова популярен в диетите за отслабване, а е известен и с това, че ефикасно стопява мазнините в организма.

Това потвърждават и изследванията на д-р Кен Фуджиока от клиниката “Scripps” в Сан Диего. Кен е тествал стотици пациенти (мъже и жени), намиращи се на диета с грейпфрут, и е достигнал до изненадващо откритие, че тези, които след всяко хранене изяждали поне по половин грейпфрут, средно отслабвали около 1,3 кг седмично.

Всички, включили по някакъв начин грейпфрути в програмата си, отслабнали поне с няколко килограма. Според д-р Кен резултатите се дължали на съставките на грейпфрута и химическите реакции, които възникват след попадането на тези съставки в организма. Грейпфрутът понижава равнището на инсулина, което пък стимулира топенето на мазнините.

Как да се започне диета с грейпфрут?

Трябва да се има предвид, че поради лечебните си свойства в комбинация с определени лекарства грейпфрутът може да предизвика нежелателни реакции.

Поради това ви препоръчваме преди да започнете диета с грейпфрут да се посъветвате с лекар или специалист диетолог. Д-р Тина Сенточник, специалистка по здравословно хранене, смята, че най-ефикасна е индивидуалната диета, която предписва подходящ състав на хранителните вещества и се прилага по-дълго време.

По време на диетата трябва да обърнете внимание на храносмилането и на съпътстващите го процеси, тъй като от тях може много да се научи. Диетата с грейпфрут обикновено продължава от 7 до 21 дена.

Важно е след всяко основно хранене да изяждате по половин грейпфрут. Предимството на диетата е, че не е необходимо да се изваждат от менюто всички любими вкусотии.

Но за съжаление трябва да престанете да консумирате сладкиши, хляб и картофи, като запазите всички видове месо и зеленчуци в почти неограничени количества, които можете да варите, печете и пържите. Много е важно изцяло да изхвърлите захарта от прехраната си.

Трябва да ограничите консумацията на кафе и кофеин, тъй като кофеинът нарушава равнището на инсулина. Най-важна е естествено редовната консумация на грейпфрут, който действа като катализатор, ускоряващ топенето на мазнините в тялото ни.

За да си представите по-добре как изглежда диетата с грейпфрут, ви предлагаме примерно меню: за закуска изяжте две яйца, приготвени по любимия ви начин, с малко пържена сланина, но без хляб, разбира се.

Накрая изпийте чаша сок от грейпфрут или изяжте половин грейпфрут. За обяд яжте месо, приготвено по най-вкусния начин, купичка салата и разбира се половин грейпфрут или чаша сок от грейпфрут. За вечеря можете да си приготвите риба и пълна купа мешана салата. Не забравяйте за грейпфрута. За предобедна закуска можете да изпиете чаша доматен сок, а за следобедна чаша мляко.