Така наречената в днешно време *junk food ( “храна-боклук” от англ. или иначе казано – полуфабрикати, бързо хранене и т.н.) е наболял проблем и много дискутирана тема по цял свят.

Дали ако бъде направен данък върху този тип храна, хората ще спрат да купуват всички тези “боклуци”? Според нас, 25 стотинки върху цената на любимия ни сладкиш, едва ли ще ни спре от купуватено и още повече изяждането му. Скорошно проучване обаче сочи, че ние грешим! Данъците действат върху хората, като опира до храна.

Ученият психолог Леонард Епстайн от Университета в Бъфало изимитирал магазин за хранителни стоки в лабораторията си. Той “заредил” със снимки на всичко, което бихтре открили в близкия супермаркет... от плодове и пълнозърнест хляб, до газирани напитки и чипсове. Дал “пари” на група майки-доброволки, за да “пазаруват” продукти за цялото си семейство за 1 седмица напред. Всеки продукт имал етикет с обща информация относно съдържанието.

Доброволките отишли на “пазар” няколко пъти. Първо пазарували на стандартни цени. След това, изследователите наложили данък върху храните. Вдигнали цените на нездравословните изкушения с 12.5%, а по-късно с 25% и намалили цените на здравословните храни със същите проценти. После просто наблюдавали какво ще купят майките.

Резултатите публикувани в списание Psychological Science показват, че обложените с данък нездравословни храни са редуцирали покупките на калорична храна. Намалени са били покупките на мазни и високо въглехидратни храни, а нивото на купените за 1 седмица храни богати на протеини се е покачило.

И все пак, изследователите са отблязали, че някои от майките са използвали спестените пари от намалените плодове и зеленчуци, за да купят на семейството си не дотам здравословни десерти.

Крайният извод на изследователи е: определено налагането на данък върху нездравословната храна е повлияло на купуването й и със сигурност е имало повишение в пазаруването на по-здравословните алтернативи.