Много хора дават гласност на борбата си с излишните килограми. Има обаче и хора в другата крайност, които поддържат поднормено тегло, а то винаги води до сериозни здравословни проблеми. За тях информацията в интернет пространството не е толкова богата и възможностите за разрешаване на проблема и подобряване на здраве и външен вид са значително по-ограничени. Поради тази причина Станимир Михов събира най-добрите доказани съвети и практики в борбата с поднормено тегло в този материал. Съветите на фитнес инструктора са свързани с мотивация за предприемане на действия; необходими калории за плавно възстановяване, без негативно повлияване на външен вид; храни, които да избягвате и такива, които да включите в менюто си; начини да помогнете на близък човек с подобен проблем.

Анорексия (анорексия нервоза) е хранително разстройство, при което човек има силен страх от натрупване на тегло, вследствие на което може да стане прекалено слаб, до степен застрашаваща живота. Основни признаци и симптоми при анорексия са желание или стремеж към по-ниско от нормално и здравословно тегло, отрицателно мнение за външния вид на собственото тяло, както и мания на тема храна. Анорексията засяга не само тялото, но и ума. В повечето случаи започва като всяка друга диета, но често излиза извън контрол. Сериозни сигнали, че нещо не е наред може да са: постоянно мислене за храна, следене на брой приети калории и проверяване на килограми по няколко пъти на ден. Друг признак, че може да се развива сериозен проблем, е, когато хората около вас споделят, че изглеждате прекалено слаби, но вие продължавате да виждате човек с наднормено тегло в огледалото.

Ранно диагностициране

Ранното диагностициране и взимане на мерки е възможно най-добър и ефективен подход за овладяване на хранително разстройство, но всъщност никога не е късно да се предприемат действия, които да подобрят здравето ви или това на нуждаещ се около вас. Нелекувана анорексия може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Някои от тях са изтъняване на костите (остеопороза), увреждане на бъбреците, сърдечни проблеми, загуба на мускулна маса, сила и тонус и др. Проблемите причинени от постоянен глад са сериозни до такава степен, че могат да доведат до необратими процеси. Ако смятате, че страдате от хранително разстройство или имате познат, който може да е засегнат от анорексия, то този материал ще е полезен. Колкото по-дълго не се обръща внимание на проблема, толкова по-трудно ще е неговото преодоляване.

Допълнителен факт: Между 66 и 84% от жените с анорексия, изпитват аменорея (липса на менструация), като допълнителни 10% изпитват леки или редки смущения. Един от най-значимите ефекти на тези хормонални промени е остеопенията – изчерпване на калция в костите. Това е основен проблем, тъй като в по-дългосрочен план, остеопенията може да доведе до необратими и хронични проблеми като остеопороза (чувпливи кости).

Снимка: iStock

Какво причинява анорексия?

Според повечето диетолози, анорексията се дължи на комбинация от генетика, семейна среда и социални фактори. Може да е по-вероятно да се развие анорексия, ако:

- Други хора във вашето семейство имат история с хранително разстройство, като анорексия или булимия нервоза;

- Работа или практикувано занимание (например спорт) е свързано с поддържане на добре изглеждащо тяло (определени стандарти и размери), като балет, гимнастика, работа като модел, фитнес и др.

- Осъзнавате, че сте човек, който опитва да е перфектен във всяко отношение, никога не се чувства удовлетворен и в същото време се тревожи прекалено за всеки детайл;

- Преживявате конкретно стресово събитие.

Има случаи на много популярни личности, които са се борили с анорексия, най-вече заради имиджа, който са смятали, че е необходимо да поддържат. Пример е актрисата Анджелина Джоли.

Анорексия – признаци и симптоми

Хората, които имат анорексия, най-често категорично отричат за съществуващ проблем. Поради тази причина е важно роднини и приятели да се опитат да помогнат, ако забележат нездравословно ниско тегло, в комбинация с някои от посочените симптоми в статията. Някои от симптомите при хора с анорексия:

- Тежат много по-малко от техни връстници;

- Ограничават значително храната си и се страхуват от всеки покачен килограм;

- Смятат, че са преяли, дори ако са консумирали минимално количество храна;

- Базират оценка за себе си главно или единствено на лично тегло и външен вид;

- Имат склонност към опити за повръщане или насочване към хапчета (диуретици), за да компенсират покачени килограми.

Как се диагностицира анорексията?

Анорексия нервоза може да се диагностицира трудно, тъй като хората, страдащи от нея често се опитват да прикрият всеки симптом. Отричането и тайнствеността са почти винаги придружаващи. Необичайно е човек с анорексия да потърси професионална помощ, тъй като засегнатите хора, обикновено не приемат това за проблем. В много случаи, действителната диагноза не може да бъде направена, докато не настъпят медицински усложнения. Пациентите с тежко недохранване често са ненадеждни по отношение на предоставяне на точна информация. Ето защо е необходимо тя да се получи от родители или други близки, за да се оцени степента на загуба на тегло и степента на заболяването. Сериозни предупредителни признаци за развитие на анорексия или друг вид хранително разстройство включват прекомерен интерес към диети или отслабване. Реалните критерии за анорексия нервоза са уточнени в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства на Американската психиатрична асоциация. Има четири основни критерия за диагностициране на анорексия нервоза, които са:

- Отказ за поддържане на теглото на тялото в минималната здравословна граница за възрастта и височината;

- Интензивен страх от наддаване на тегло или натрупване на мазнини;

- Прекомерен акцент върху телесното тегло при самооценка, а загубеното тегло към момента не се признава или се подценява;

- Липса на три последователни менструални цикъла (аменорея) или настъпване на цикъл едва след прилагане на хормони.

Допълнителни симптоми и последствия

Анорексията може да има опасно психологическо и поведенческо въздействие върху всички аспекти на живота на засегнат човек, както и да засегне други членове на семейството.

- Сериозно поднормено тегло, което често може да доведе до депресия и социално отдръпване;

- Повишена раздразнителност и трудности при взаимодействие с другите;

- Сънят може да се разстрои, а безсънието да доведе до постоянна умора;

- Вниманието и концентрацията могат да се понижат значително;

- Обсебени мисли за храна: Събиране на здравословни рецепти, броене на всяка калория, намаляване на храната на малки порции, криене на храна;

- Докато контролът е критичен проблем за хората с анорексия, другите аспекти от живота им, различни от техните хранителни навици често също са извън контрол. Много от тях имат или са имали в някакъв момент от живота си, зависимости към алкохол, нелегални вещества или хазарт.

Какво трябва да направите, ако смятате, че някой има анорексия?

Може да се окаже трудно да приемете, че някой, за когото ви е грижа има хранително разстройство, но ако сте по-добре информирани има по-голям шанс да успеете да помогнете.

- Говорете с него, без да го притискате да предприема крайни действия, разяснявайки защо се тревожите и давайки личен пример, ако имате тази възможност;

- Насрочете среща със специалист, за да обсъдите оптимални стъпки за разрешаване на проблема.

Ако не можете да повлияете положително, то споделете на някой, за който мислите, че ще има тази възможност. Това най-често е родител, учител, лекар, треньор.

Човек с анорексия често ще настоява, че не е необходима помощ, но вашето мнение в случая ще е по-обективно и колкото по-бързо се предприемат действия, толкова по-лесно ще е разрешаването на всяко усложнение.