Фитнес инструкторът Станимир Михов споделя: Когато стартирах с моето фитнес пътешествие, бях мотивиран за действие и за резултати, но най-голямото предизвикателство беше да отсея безкрайната противоречива информация. Какви действия да предприема, когато дори 5% от всички материали в интернет пространството свързани с фитнес не бяха единодушни по конкретен въпрос?

В такъв момент има два начина за действие:

1. Проба-грешка – безплатен вариант, но изисква изключително много време и усилия;

2. Експертно мнение – по-скъп вариант, но спестява изключително много време и усилия.

Смятам, че и двата метода имат своите ползи, както и на какво да ни научат. Първата опция успя да ме направи борбен и въпреки липсата на сериозни резултати за дълго време, не спирах да търся различни варианти и да изпробвам нови неща. Това е подход, който може да те направи непобедим не само в постигането на фитнес цел, но и в бизнеса и в изграждането на взаимоотношения с ценните за теб хора. Имам спомен за конкретна ситуация - след четири години тренировки, съученик от училище ме попита: "Защо отделяш толкова много време на нещо, в което явно не си добър и никога няма да постигнеш резултати". Нямах отговор. Впоследствие осъзнах важността от това да общуваш с хора, които са минали по пътя, по който вървиш и са постигнали резултатите, които ти желаеш да постигнеш. Започнах да се свързвам с хора, към които имах уважение във фитнес средите, с надеждата да науча нещо ново и иновативно, което да ми помогне да се измъкна от положението, в което се намирах няколко години – пълна липса на развитие. В тази част съм изброил 11 грешки, които е важно да знаете преди да започнете с фитнес тренировки и здравословно хранене, за да спестите много напразни усилия положени в грешна посока. Ако знаех всичко по-долу описано, щях да спестя години лутане и със сигурност да прогресирам в пъти по-бързо.

Интересен факт: Според повечето спортисти на високо ниво, личен треньор е есенциална нужда за постигане на резултати. Например, баскетболната звезда Леброн Джеймс споделя многократно как треньорът му е най-важният човек, който му е помогнал да вникне в тънкости и детайли на играта, за да бъде по-добър атлет. В бодибилдинга, Фил Хийт многократно споменава своя треньор Хани Рамбод за основен отговорник за успеха си.

Снимка: iStock

Грешка 1: Брой хранения на ден и време за прием

Една от най-обсъжданите теми във фитнес средите от 2005-а насам е колко хранения на ден е най-оптимално да приемаме и по кое време на деня да са те. Съществува следната тенденция:

- Начинаещи: Отделят огромно внимание на това по кое време на деня се хранят и колко на брой хранения имат;

- Средно напреднали: Разбират, че не това е най-важното и започват да съветват свои приятели и познати, че брой хранения и време за прием са напълно незначителни фактори и не е необходимо да се обръща каквото и да е внимание;

- Напреднали и фитнес експерти (цитирани са Neil Hill и AJ Sims): Отделят внимание на абсолютно всеки детайл, но имат дисциплината да направят приоритет най-важното, а не най-удобното.

Моето заключение? Ако искате да работите възможно най-ефективно за постигане на дадена фитнес цел, дори най-малкият детайл е от значение. Но ако може да изпълните само част от всичко препоръчано, то бъдете сигурни, че първо покривате основата и най-важното, а след това всичко допълнително. В случая в основата на отслабване, покачване на мускулна маса или оптимизация в композицията на тялото винаги ще е общият брой приети срещу изразходени калории. Ако искаме да понижим теглото си е необходимо да приемаме по-малко калории, спрямо изразходените и да сме в калориен дефицит. Ако искаме да повишим теглото си е необходимо да приемаме по-голям брой калории, спрямо изразходените и да сме в калориен излишък. Брой хранения и време за прием са от второстепенно значение, но също важен аспект за оптимизиране на енергийни нива през целия ден, хормонална реакция, регулиране на апетит, избягване на тежест в стомаха и други фактори, които индиректно могат да направят фитнес план успешен или неуспешен. Най-честа практика за прием на хранения за човек, който работи от 9 до 17, е: закуска, междинно хранене, обяд, междинно хранене, вечеря. Хранене в близост до съня не се свързва с директно покачване на килограми и мазнини. В близост до хранене е препоръчително да се избягват храни и напитки, които могат да повишат кръвната захар. Повишаване на кръвна захар се свързва с потискане в отделянето на хормона на растежа през нощта, който спомага значително в регулирането на мастния обмен (изгарянето на мазнини).

Грешка 2: За да постигнете тялото, което желаете е задължително да гладувате

Не е необходим сериозен глад за постигане на отслабване. Глад всъщност е много по-лесният начин да се отслабване, но не и най-здравословният, нито този, който ще помогне за постигане на най-добри резултати. Причината е, че когато се гладува се губи ценна мускулна маса, която начинаещ притежава в минимално количество. Балансът между количество мускулна маса и количество мазнини прави тялото да изглежда стегнато, тонизирано и оформено.

Интересен факт: Дори минимални тренировки с тежести може да способстват значително за запазване на мускулна маса и следователно за превенция в образуването на целулит, отпусната кожа и др. при режим за отслабване.

Грешка 3: Прием на голям брой калории от течности

Прием на калории от напитки като овкусено кафе, фреш, натурални сокове и други са провалили голям брой опити за спазване на диета. Причината? Всички изброени съдържат захар, глюкозо-фруктозен сироп или друг подсладител. Малко количество захар е необходимост, но постоянен прием ще дава на тялото леснодостъпна енергия, която първо е необходимо да бъде изразходена, за да имаме шанс да достигнем до вече натрупан запас (мазнини) с фитнес упражнения или друга физическа активност. В същото време, липсата на протеини, въглехидрати, полезни мазнини и фибри, прави калориите лесноусвоими и съответно достъпни за използване като енергия само за кратък период от време. Важен фактор е, че предоставената енергия на тялото, която не може да бъде използвана ефективно се складира отново като запас. Прием главно на вода е от голямо значение за регулиране на апетит за нездравословни храни и калорични напитки, повече тонус и енергия през целия ден, а като комплексен резултат – по-лесно изгаряне на мазнини и поддържане на много по-добра фигура.

От колко вода се нуждаем

Въпреки, че отговорът варира спрямо личното тегло, възрастта, физическата активност и ред други фактори, добър пример би бил: Ако тежите 70 килограма, то здравословното количество вода би било между 2,5 - 4 литра вода на ден. При установяването коя граница да изберете вземете предвид: климата, физическата активност и потенето. Стана ясно, че калории от течности пречат на отслабването, но те могат да са толкова вредни и когато целим покачване на мускулна маса. Ако постоянно приемаме натурални сокове или газирани напитки, със сигурност ще изпитаме много по-големи затруднения в приема на необходимите количества храна за целта. Също така, хората, които споделят, че не могат да закусват сутрин обикновено са тези, които са свикнали да започват деня си с кафе или сок.

Очаквайте продължение на грешките в храненето и фитнес тренировките, които провалят над 95% от начинаещите, представени от инструктора Станимир Михов!