Черешите са първият плод у нас, дар от дворното място. За червените сочни плодчета има стихчета, които знае всяко българско дете. Не са малко народните песни, в които се възпява красотата на цъфналата череша. Макар много сочни и сладки, череши трябва да се ядат на малки порции до 15 черешки 2-3 пъти през деня.
Високото съдържание на фибри прави черешите добър природен лек срещу лениви черва. Те трябва да се сдъвкват внимателно, за да се избегне подуване на стомаха. Хората, които страдат от колит могат да си позволят само по една супена лъжица черешов сок три пъти през деня.
Наличието на салицилова киселина в черешите ги прави подходящи за страдащи от подагра и ревматизъм. Черешите са препоръчителни за хора със сърдечносъдови заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за силата на съкращение на сърцето. Червените плодове нармализират съсирването на кръвта благодарение на биологично активните вещества кумарин и оксикумарин.
Тъмночервените череши съдържат пигментни вещества с високото съдържание на антоцианини и каротиноиди с антиоксидантни свойства. Имат имуностимулиращо и противовъзпалително действие.
Маската от намачкани плодове почиства кожата на лицето и свива порите. За мазна кожа предпочитайте по-кисел сорт.
Когато купувате череши, избирайте дръжката да бъде зелена. Пожълтялата дръжка означава, че вече са презрели.