Мъжете с хранителни нарушения са само 15% от засегнатите от анорексия пациенти, но в симптоматиката им разлики няма. Анорексия невроза може да се наблюдава във всяка възраст. Ако преди се е смятало, че се поява в пубертетната възраст, вече се наблюдава сред хора в зряла възраст и се увеличават случаите сред деца под 12 години. Причината за хранително разстройство може да се дължи и на пренатоварване, стрес, конкурентност и амбиции. Истинската анорексия е свързана с пубертетния процес - не само с физическия му аспект, но и с изграждането на представа за собствената личност. Друга причина са сериозни проблеми във взаимоотношенията с връстниците. При една трета от пациентите с хранително разстройство има сексуално насилие в детството.

Известна е връзката между развитието на хранително разстройство с проблеми в семейството - развод, онкологично заболяване на родител, загуба на близък човек. Преобладаващият брой засегнати мъже са манекени или спортисти, при които телесното тегло има решаващо значение. Ако хранителното разстройство започне директно с булимия (преяждане с повръщане на поетата храна), без анорексичен период, се подозира някакво много силно психо-травмиращо преживяване, което се е случило на конкретния човек. Когато говорим за анорексично поведение, обсебеността от диетата е силна. Тя определя ежедневието и не се прекратява от постигането на определен резултат в теглото.

На практика самолечението е почти невъзможно

Повечето пациенти с хранителни разстройства много добре осъзнават, че имат проблем, но в началото чувстват неудобство да потърсят помощ. Мислят си, че ако положат малко усилия, и ще се справят, но в крайна сметка се касае за много дълбоки, биохимични промени в мозъка, които с волята не може да се коригират. 

Важна стъпка за справяне с анорексията е консултация с психиатър

Лечението се провежда заедно с психотерапевта чрез техниките за постигане на самоувереност и справяне с проблема. За пациентите с анорексия е характерен депресивен фон на настроението и по този повод се предписват и антидепресанти. По време на лечението промените стават много бавно и недоловимо, така както бавно и недоловимо се е развило заболяването. Обратният път е постепенен, докато се достигне до освобождаването от хранителното разстройство. Доц. д-р Светлана Бояджиева, с повече от 15 годишен опит в лечението на пациенти с хранителни разстройства (над 1300) споделя, че 80% оздравяват напълно и нямат рецидив на заболяването. Много от тях имат семейства и деца, добро образование и са успешни професионалисти.

Грижете се за тялото си – то е единственото ви постоянно жилище на тази земя! - Джим Рон