Колкото по-голям става малък Мишо

(напомням - две години и два месеца си е една солидна възраст да знаеш какво искаш и как да го постигнеш ;) ), толкова повече заобичва... да се цапа. Тук не става дума само за страстта му да си топва пръстите и с неприкрита радост да демонстрира гурманското си задоволство, а за неудържимото му желание, да пипне и подробно да проучи всяко едно камъче, пръчица или листенце, изпречили се пред любопитния му взор; да се настани комфортно в пясъчника и с лопатка в ръка да започне да копае с ловкостта на виден археолог.

В такива моменти, честно казано, ми "призлява"

Страхът от зарази, от щъкащи навред микроби и микроорганизми в такива ситуации винаги надделява. И може би не съм единствена. Нека си признаем. Обсебени от мания за перфектна хигиена, ние, родителите, ежедневно водим ожесточена война с бактериите от околната среда. Въоръжаваме се с антибактериални сапуни и гелове. Когато сме на разходка с неудържимите мъници, постоянно вадим кърпички или ядосано отнемаме от ръцете им щастливо изнамерения от тях трофей.

Успокоение обаче има!

След като споделих притесненията си с личния педиатър, той бе така добър сериозно да ме посмъмри. В желанието си да предпазим децата си, се оказва, че им... навреждаме. Спомнете си онзи израз: Всяка едно прекалено вмешателство отвън противоречи на естествения ход на природните закони.

Порових се относно въпроса и попаднах на следната информация

След задълбочени проучвания учените категорично потвърдиха предположенията си, че поддържането на почти стерилна чистота може да доведе до значително по-висока заболяваемост от алергии, астма и чревни възпаления у малчуганите. "Както мускулите в тялото ни, така и имунната система на растящия организъм се нуждае от редовни "упражнения", за да се развие напълно и да стане достатъчно силна", споделя американската микробиоложка и специалистка по имунология д-р Мери Рубуш. Според нея, когато детето слага различни неща в устата си, позволява на имунитета да проучи обкръжаващата среда. Това е "тренировка" на защитните механизми на тялото, която дава възможност на цялата имунна система сполучливо да открие и игнорира чуждите "агресори".

Изследвания потвърждават, че децата, които растат на село в естествена "мръсна" среда много по-рядко развиват алергии и автоимунни проблеми в сравнение с градските си връстници.

Разбира се, това не означава...

...да поощряваме детето си да се цапа, тотално пренебрегвайки грижите за хигиената му. В никакъв случай! Споделеното по-горе идва да ни накара да се вслушваме повече в нуждите и желанията на малкото човече, в неговите пориви и потребности. И най-важното – да не се тревожим. Детето инстинктивно знае, че ровенето и играта в пясъчника ще му помогне да изгради по-силен и устойчив имунитет. Пък и най-голяма веселбата е... в омацването, нали? ;)