Още от средата на миналия век, а и до днес, най-предпочитаният и преобладаващ материал за изработване на широк спектър предмети на бита, в това число съдове и прибори за хранене, е пластмасата.

Тъжното обаче е,

че наред с множеството пластмасови стоки, от същия материал са направени бебешките шишета, бибероните и  играчките. Трябва да признаем, че продуктите от пластмаса предлагат много удобства – практични са, леки и нечупливи, но едновременно с това този материал е и носител на немалко нежелани, меко казано, свойства. Всички, без изключение, пластмаси, основни видове сред които са поликарбонатите, поливинилхлоридите, полистиролите, полиетилените и полипропилените, малко или много съдържат опасни за човешкото здраве вещества, представляващи особено силна заплаха за подрастващия детски организъм!

Много може да се пише за вредата, но достатъчно е да споменем за бисфенол А –

вещество, което се съдържа в поликарбоната (PC). То е във висша степен вредно за човешкото здраве. Носи потенциален риск от нарушаване на обмяната на веществата, диабет, понижаване на имунната защита, рак.

Подобно въздействие оказват и фталатите,

които се съдържат в поливинилхлорида (PVC). Оловото, което също се съдържа в PVC, даже само от въздействието на слънчевите лъчи се отлага по повърхността на предметите и лесно се смесва дори с въздуха.

Повечето държави по света

като Япония, Мексико, Испания, Норвегия, Швеция, където здравето на хората е приоритет и стои над икономическите интереси, са предприели и продължават да предприемат сериозни мерки за ограничаване на производството и вноса на пластмаси. Наред с това там нарастват и мащабите на ограмотяване и информиране на населението за опасностите от химичните съединения, съдържащи се в полимерните материали. Канада например тотално въведе забрана на производството и вноса на съдове и прибори, предназначени за деца, а също така и играчки, бебешки дрънкалки и дъвкалки, изработени от поликарбонат.

В България напротив –

свободно и безпрепятствено се търгува и разпространява именно тази изключително опасна за здравето на децата ни пластмаса. При това реномирани световноизвестни производители предлагат на българския пазар неограничени количества и на високи цени бебешки аксесоари именно със съдържание на така вредния и канцерогенен бисфенол А.

Можете да си представите още възмущението и удивлението ми,

когато констатирах, че в големите магазини, които посетих, се оказа, че някои бебешки шишета, биберони и играчки, съдове и прибори за хранене са и без необходимото обозначение. Редно е всички артикули да имат маркировката, разкриваща вида на полимерния материал, от който са изградени.

Приетите в цял свят обозначения за най-опасните пластмаси са:

за поливинилхлорид – PVC, поликарбонат – PC, полистирол – PS. За останалите, не по-малко вредни, обозначенията са както следва: полипропилен – PP, полиетилен терафталат – PETE, полиетилен с висока плътност – HDPE, полиетилен с ниска плътност – LDPE.

Няколко препоръки

  • Ако все пак разполагате с поликарбонатни шишенца, в никакъв случай не ги изпарвайте или изварявайте. Достатъчно е да бъдат добре измити с топла вода и меко сапунче.
  • Огледайте внимателно за драскотини по повърхността, и ако има такива – изхвърлете шишето.
  • В края на краищата доброто старо стъкло е най-добрият вариант.
  • Пластмасовите детски купички и лъжички най-добре би било да сменим с железни или керамични.

Не забравайте, че и най-крехкото пластмасово изделие като найлоновата торбичка например, се разгражда в течение на минимум 400 години.