От храната на бременната жена зависи не само развитието на плода, но и здравето на бъдещата майка.

През първата половина на бременността

обикновено се оплакваме от чувство на световъртеж и гадене – състояния, често пъти предизвикващи повръщане. Вкусът ни към храната се променя. Процесите на изграждане на плода са все още слаби. Към четвъртия месец той тежи само 100-200 г. За да намалим дискомфорта и да се чувстваме по-добре, ето какви са препоръките на специалистите относно избора и начина на хранене през този период:

• Храната може да остане такава, каквато е била до този момент.

• Избягвайте силните подправки и грубите храни.

• Яжте на често по малко!

• Хранете се не в по-големи количеста, а по-разнообразно, за да си набавите максимално всички необходими за развитието на плода витамини и минерали. В храната трябва редовно да присъстват мляко, сирене, извара, кашкавал, месо, яйца, зеленолистни зеленчуци.

• Против повръщане добро действие оказва охладеният чай от ментови листа.

През втората половина на бременността

теглото започва постепенно да нараства и организмът вече има повече нужда от по-усилено хранене.

Препоръките на специалистите са следните:

• Препоръчително е храната да е с 20% повече от консумираната преди;

• Не бива да се гладува, но не бива и да се преяжда. И едното, и другото може да навреди както на бременната, така и на плода;

• През този период също е от значение приемането на разнообразна храна, богата на животински белтъчини (месо, яйца, мляко и млечни продукти), жито, както и на повече плодове, зеленчуци и сокове, приготвени от тях;

• За обогатяване с необходимите витамини се правят отвари от шипки, боровинки, касис и пр. Пресни сокове от тези плодове също оказват благотворно въздействие.

След седмия месец

• Намалете количеството на готварската сол и на силните подправки, тъй като организмът е склонен да задържа течности, което е и причина за появата на чести отоци. По това време е опасна и появата на т.нар. заболяване токсикоза на бременността – отравяне на организма на жената с много алумин в урината, високо кръвно налягане, урея, гърчове и пр. Ако има опасност от това заболяване, болната се настанява в болница и се храни със специални диетични храни;

• За да се избегне вредното затлъстяване, бременната не трябва да употребява много мазнини, сладки храни и концентрирани захари, а да набляга преди всичко на повече плодове и зеленчуци;

• Поради склонността бременните да образуват камъни в жлъчния мехур, трябва да се избягват храни, богати на холестерин;

• Консумацията на морски дарове като миди, раци, хайвер, рибни и месни консерви, трябва да се избягва, тъй като съществува риск да предизвикат свръхчувствителност на организма;

• Забранени са алкохолът и цигарите! Доказано е, че у децата на алкохолици и пушачки в много от случаите се раждат със сериозни увреждания!