Възрастта между 2 и 3 годинки, е периодът, в който все по-ярко започват да се открояват естествените заложби у детето. Някои деца от рано ни впечатляват с подчертания си интерес към музиката, рисуването или  друга сфера на изкуството или спорта. Още по-радостно е, ако едновременно с това се окаже,че  малчуганът възприема с лекота определени познания или умения в набелязаната от него област. Има мъници, които пък демонстрират подчертано внимание към обкръжаващата ги среда – като се започне от играчките и книгите, та се стигне до пеперудите, птиците и дърветата. Това, според психолозите, също е талант – проявление на качества, които трябва да ни наведат на мисълта, че мъникът има изследователски заложби, надарен е с вродена наблюдателност и изпитва голямо любопитство към околния свят.

И тъй като талантът е наследствена сплав от вродени качества и въздействе на обкръжаващата среда, като родители сме длъжни да бъдем бдителни за подобни белези и качества у малчугана. Те могат да ни подскажат, че у мъничето до нас дреме скрит талант, който само чака да бъде събуден и усъвършенстван.

Как да открием музикалния талант

Според психолозите и специалистите именно интересът към музиката, както и изразеният музикален талант избуяват най-рано. Ако у дома имаме такова мъниче, няма как да не забележим как неудържимо се впуска под ритъма на първата дочута мелодия, пляска с ръчички, бързо улавя такта и лесно запомня цели музикални фрази, с удоволствие пее и ползва различни предмети от бита за инструменти – тенекиената бисквитена кутия е барабан, а голямата дървена лъжица – китара. Родените за артисти хлапета обичат да привличат внимание. Лесно се обиждат, ако в момента на изявата им, им обърнем гръб. Търсят признание и с удоволствие застават пред публика. След бурните аплаузи засияват с най-жизнерадостната си детска усмивка.

Как да открием таланта на художник

Според психолозите талант на художник притежава детето, което най-добре изразява своите настроения чрез рисунките си, комбинирайки различни багри и материали. Тези деца обичат да лепят стикери, да редят ребуси, да участват активно като помощници на мама в изработването на украса за дома.

Как да открием литературните дарби

Литературните заложби се проявяват значително по-късно. Естествено, за то е необходимо е малчуганът не само да се научи да чете и пише, а и да натрупа известен житейски опит. Бъдещите писатели разказват увлекателно и с удоволствие всякакви истории, използват образен език, добавят детайли, без да губят основната сюжетна нишка.

Проявления на заложби извън сферата на изкството

Според специалистите качествата, които издават талант извън сферата на изкуството, са силна памет и богати познания, интерес към нова информация, изразено желание да се разбере тайната на задвижения мехънизъм, както и умение детето да се концентрира. Проявата на лидерски способности, бързата мисъл и умелото справяне с възникнали проблеми – всичко това се все отличителни белези, които трябва да улавяме и, като родители, да подпомагаме тяхното развитие. Хлапета, които притежават част от изброените качества, са бъдещи учени, спортисти, откриватели, ръководители.

За да разгърне и изяви талантите си, малчуганът има нужда от нашата подкрепа...

От една страна ние, като родители, не бива да проявяваме немърливост по отношение на тяхното развитие, а да оказваме активна помощ. Разбира се, това трябва да става без намесата на каквито и да било болни родителски амбиции, а само и единствено, ако детето има желание. Това е залог, че в бъдеще то ще намери своето място в живота и ще се чувства удовлетворено. Поощрявайки постиженията на детето си, ние ще му вдъхнем увереност и ще му внушим вяра в способностите му. Ако съществуват опасения, че преценката ни е субективна и съществува риск да тласнем детето в погрешна посока, най-доброто решение е да потърсим помощта на психолог или специалист в съответната област. С тяхна помощ ще можем в ранна възраст да разкрием вродените заложби, да бъдем вярна опора за децата си и техните таланти.