Детските градини ще отворят врати от 22 май, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. "Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Те ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родители", уточни министърът на образованието.


Какви специални мерки ще бъдат взети срещу COVID-19 в детските градини

  • Няма да се изисква медицинска бележка от всяко дете. Това се прави с цел да няма струпване пред кабинетите на личните лекари. Досега имаше изискване за предоставяне на медицинска бележка (контактна бележка), ако детето е отсъствало известен период от време.
  • Децата ще се оставят на входа на сградата, за да се ограничи контакта на родителите с персонала.
  • На входа на градината ще се измерва температурата на децата с живачен термометър. Според здравния министър другите не дават точни данни за температурата. Това ще се направи първия ден, а след това само на децата, за които има някакви съмнения. Родителите също трябва да мерят сутрин температурата на децата си и тя да не надвишава 37,3 градуса С. 
  • Родителите ще подписват декларация, че са запознати с всички предприети мерки и доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата. Ако то е болно, не бива да го водят и трябва да уведомяват персонала в градината своевременно. Хронично болните деца също могат да се върнат на градина, но отговорността е най-вече на родителя.
  • Ако се установи заразяване с коронавирус в някоя детска градина, ще бъде поставяна под карантина отделна група или цялата градина, както и се е правело досега при случаи на морбили, скарлатина и др. При по-големите групи, ще се поставя под карантина само отделната група. Ако се установи случай в група с деца от по-малките групи, ще се поставя под карантина цялата градина.
  • Дистанция между децата няма как да се установи. "Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има", коментира още министърът на образованието.
  • Препоръчва се по-голяма част от децата да прекарват времето си навън. Вътре в групите,  между децата, не може да се осигури дистанция. Учителите и персоналът ще бъдат с предпазни средства - маски и шлемове.
  • Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати за поддържане.

Главният здравен инспектор А. Кунчев заяви, че нямат притеснения за децата и здравето им, а имат повече притеснения за персонала, който работи там, защото децата могат да пренесат инфекция.

Министърът на образованието Красимир Вълчев призова родителите, които имат възможност, да оставят децата вкъщи. Домът за него е най-сигурната и безопасна среда. Според него епидемията и опасността не е отминала. Призова също да не се използва обществен транспорт, а личен за тези, които ще бъдат изпратени в градините.

Междувременно ще бъдат напраени тестове на 1000 души от персонала на яслите и градините. 

Посещението на градините няма да е задължително. Отсъствието на децата няма да води до спиране на детските помощи.

По-голяма част от детските градини вече проучиха мнението на родителите по темата чрез онлайн анкета.