Подрастващи – Малките деца са като гъбки - постоянно попиват вашите съобщения, поведение, манталитет, в това число и отношението ви към парите. Когато сте в магазина заедно, то може да види някоя играчка и да ви моли да му я купите, чудейки се защо не винаги може да има това, което му се иска. Обяснете на детето, че може да получи нова играчка или сладкиш, когато има специален повод  като например  рождения му ден. Следващият път, когато отивате на пазар с малчугана, носете с вас любимата му играчка от вкъщи. По този начин детето ви ще разбере, че може да се забавлява и с нещо, което не е задължително ново. Възползвайте се от интереса на подрастващите към лъскавите стотинки, като го научите на имената и стойността на всички монети. Имайте предвид, че трябва постоянно да го наблюдавате, защото в ранна детска възраст стотинките са любимата „закуска” на децата.

Деца в предучилищна – До този момент детето ви сигурно вече е намерило начин да ви манипулира, когато иска нещо. Именно в тази възраст наследниците ви разбират за магическата сила на едрите сълзи, които капят от очите им и лека по лека се учат да я използват. Възможно е дори когато излизате за работа сутрин да ви пита през сълзи къде отивате и дали не искате да останете с него, вместо да ходите навън. Това е удобен момент да му обясните, че трябва да работите, за да изкарвате пари и да има какво да хапва вечер на масата, както и хубави дрешки и големи подаръци за рождения си ден. Обяснете на детето, че харесвате професията си и говорете пред него позитивни неща за нея. Питайте го какво би искало да работи един ден, когато ще трябва да помага на собственото си семейство.

Начално училище - Ако имате дете в начално училище, шансовете да сте се сблъскали с постоянните му желания за нещо ново са огромни. Дали ще е готина тетрадка или модерна „джаджа”, винаги има нещо, което е видяно от някой съученик, чиито родители „са му го купили още миналия месец”. Ако обаче тази така желана вещ струва повече, отколкото е стойността на предвидените за детето пари, то разбира се винаги иска повече.  Това, което можете да направите в такъв случай, е просто: ако пестите за нов телевизор, говорете в присъствието на детето за това как съкращавате други разходи за сметка на голямата покупка. Насърчавайте вашия малчуган също да спестява. Обсъждайте покупки, които иска да направи за себе с личните си пари. Обсъдете как може да ги спести и от какво. Окуражавайте го.

Тийнейджъри – Децата в тази възраст обикновено вече си мислят, че не са деца. Правят си планове за бъдещето и все повече търсят начини сами да изкарват парите си. Най-вероятно дори си правят сметки кога да изтеглят първият си студентски заем, който да им помогне да осъществят грандиозните си планове.  Важно е да им обясните, че в тези трудни икономически времена заемът не е най-простото решение на всички финансови проблеми. Седнете и си поговорете подробно за това как се взима заем, какви са условията и плащанията. Необходимо е те да разберат каква голяма отговорност е един кредит.