Клин чобра е бързо за приготвяне ястие от традиционна българска кухня. Разбира се, тя може да се поднася в този сезон, защото всяко домакинство в миналото е разполагало вече с готово кисело зеле.
Ето и рецептата за 4 порции:
1/4 кисела зелка
500 мл зелев сок
1-2 стръка праз
500 мл вода
1 чушка
3-4 с.л. олио
100 г ориз
Черен пипер на вкус
1 люта суха чушка
Киселата зелка се нарязва на дребно. Празът се нарязва на колелца, а чушката – на дребно. В дълбока тенджера се наливат зелевият сок и водата. В тях се слагат нарязаните вече: кисела зелка, праз и чушка. Прибавя се олиото и се варят около 10 минути. Добавя се оризът, който се вари до готовност. Накрая се поръсва с черен пипер. По желание към клин чорбата може да се прибавят леко препечени люти чушки.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.