Най-популярни са кълновете от пшеница, люцерна, леща, слънчоглед, ряпички. По време на покълването, складираните в семената хранителни вещества се трансформират в много по-лесно усвоими хранителни съставки. Например, една шепа покълнало жито, превъзхожда по своята полезност цял хляб. Благодарение на "биохимичния бум" в кълновете човек получава от тях аминокиселини, мастни киселини, въглехидрати, витамини, микроелементи и ензими, които много по-пълно се усвояват от организма.
Кълновете се консумират като добавка към салати от зеленолистни зеленчуци и кореноплоди, супи, сандвичи, мюсли, макаронени блюда. Полезни са за засилване на имунната система и за детоксикация на организма, тъй като подобряват работата на храносмилателния тракт.
Пшеничните кълнове съдържат много витамин С, Е и от групата В, а също лесно усвоим калций, фосфор, магнезий. Кълновете се консумират, докато са свежи.
Продължава с отглеждане на домашни кълнове>>>
Продават се подходящи за покълване съдове и уреди, но ако рядко консумирате кълнове, достатъчно е да разполагате с буркан и обикновена марля. Водата за покълване на семена трябва да е топла, но не повече от 40 С градуса, за да не ги попарите. Семената се изплакват и се накисват в буркан, покрит с влажна марля. Оставят се така за няколко часа. Сутрин и вечер се изплакват, докато покълнат, което отнема от 3 до 5 дни. Колко точно, зависи от семената. Ако замиришат или загният, по-добре не ги консумирайте. Затова купувайте здрави семена от магазините за биохрани със съответни сертификати.
Рецепта за покълнало жито, приложима в домашни условия, прочетете нататък:
Продължава с полезното съдържание на най-използваните кълнове>>>