Най-популярни са кълновете от пшеница, люцерна, леща, слънчоглед, ряпички. По време на покълването, складираните в семената хранителни вещества се трансформират в много по-лесно усвоими хранителни съставки. Например, една шепа покълнало жито, превъзхожда по своята полезност цял хляб. Благодарение на "биохимичния бум" в кълновете човек получава от тях аминокиселини, мастни киселини, въглехидрати, витамини, микроелементи и ензими, които много по-пълно се усвояват от организма.

Кълновете се консумират като добавка към салати от зеленолистни зеленчуци и кореноплоди, супи, сандвичи, мюсли, макаронени блюда. Полезни са за засилване на имунната система и за детоксикация на организма, тъй като подобряват работата на храносмилателния тракт.

Пшеничните кълнове съдържат много витамин С, Е и от групата В, а също лесно усвоим калций, фосфор, магнезий. Кълновете се консумират, докато са свежи.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Продължава с отглеждане на домашни кълнове>>>

Продават се  подходящи за покълване съдове и уреди, но ако рядко консумирате кълнове, достатъчно е да разполагате с буркан и обикновена марля. Водата за покълване на семена трябва да е топла, но не повече от 40 С градуса, за да не ги попарите. Семената се изплакват и се накисват в буркан, покрит с влажна марля. Оставят се така за няколко часа. Сутрин и вечер се изплакват, докато покълнат, което отнема от 3 до 5 дни. Колко точно, зависи от семената. Ако замиришат или загният, по-добре не ги консумирайте. Затова купувайте здрави семена от магазините за биохрани със съответни сертификати.

Рецепта за покълнало жито, приложима в домашни условия, прочетете нататък:

 Продължава с полезното съдържание на най-използваните кълнове>>>

Кълновете от соя са неразделна част от китайската кухня. Те са хрупкави и подходящи за топли ястия. Богат източник на протени, желязо и витамините С и В1. Редовната им консумация подобрява апетита и намаляват нервното напрежение.

Кълновете от леща имат фин вкус. Стимулират образуването на женски полови хормони. Не е за пренебрегване козметичният им ефект - подмладяват кожата и засилват косата. Подходящи са за сурова консумация, докато бобовите кълнове се бланшират преди да се сервират за ядене.

Кълновете от слънчоглед имат приятен орехов привкус. Съдържат много витамин Е, омега 3 и омега 9 есенциални мастни киселини, манган, магнезий, селен, цинк и желязо.

 

Слънчогледови кълнове Снимка:Thinkstock/Getty Images

Продължава с полезното съдържание на кълнове от люцерна и репички >>>

Кълновете от люцерна са много лесни за отглеждане. Съдържат сравнително редкия витамин В12, от чийто недостиг веганите са най-застрашени. Богати са на витамин А, В, С, К и Е, както и на калций, желязо, магнезий, фосфор и лецитин. Подобряват паметта, както и състоянието на костите, и зъбите.

Кълновете от репички имат пикантен вкус и могат да заменят в салатата пресния лук. Съчетават се със соево сирене и соева майонеза. Съдържат витамините А, В3 ,С и засилват имунната система.

 

Кълнове от репички Снимка:Thinkstock/Getty Images