Красивите български мартеници няма да изчезнат и няма да бъдат заменени от преплетени червено-бели конци от Китай. Сигурни сме в това, защото и тази година хората, които имат сръчни ръце, показват много красиви аксесоари, изработени с отношение към детайла, следващи традициите, но и със съвременен, атрактивен вид. Авторите, които ръчно изработват тези и други красоти, определено има какво да покажат и през 2020 година. Мартеници с шевици, семена, фигурки от вълна и глина са сред най-разпространените като модели и материали. Авторите разчитат на директната продажба и на покупките от галерии и арт магазинчета. Цените варират от 4 до 12 лв. 

Тъй като 1 март наближава, много от творците вече не приемат нови поръчки за изработка, защото ръчният труд отнема време. Обикновено не се правят намаления при заявено по-голямо количество, защото всяка бройка се произвежда ръчно и изисква време, усилия и материали. Добавената стойност в магазини или галерии, които ги предлагат, е около 50%. Така крайната цена на една ръчно изработена мартеница с техника плъсти например, която от автор се предлага за 4 лв. до купувача достига за 6 лв.

КОЛКО ВРЕМЕ И ТРУД СЕ ИЗИСКВА ЗА ИЗРАБОТКАТА НА ЕДНА МАРТЕНИЦА? 

Felt Art By Mariana предлага ръчно изработени вълнени мартениците в много весели цветове, без пластмасови елементи. Аксесоарите са екологично отговорни, затова се слагат в картонена опаковка. Във вариант гривни с фигурки на кокиче, чушка, вишнев цвят, минзухар, морков, пчела и калинка са на цена 7.50 лв. В разновидността с брошка има чесън, който струва 12 лв. Процесът на производство е продължителен и включва различни дейности - първо вълната се боядисва, правят се заготовки, мартеницата се сглобява и накрая се шие. Така за изработката на 10 брошки с чесънчета са нужни 2 дни. 

Снимка: acebook.com/FeltArtByMariana

РАЗНООБРАЗИЕ

В галерия "Снежана" гривните с червени вълнени розите са изцяло шити. Има ги с възел за 6 лв. и със закопчалка на цена 9 лв.

Снимка: facebook.com/gallerysnejanaЦъфтящите мартеници на студио Дада са на цена 5 лв. Тях може да засеете, защото са изработени от хартия с вградени семена на различни растения - маргаритка, теменужка и незабравка. 

Снимка: studiodada.eu


Бродираните мартеници използват добре познатата техника на везмото. Така се създава красив, модерен аксесоар, който има своите традиции. Както е по обичай, те са от вълнени конци в бяло и червено и се закичват за здраве и благополучие. Моделите на авторката Боряна Хаджиминчева - БОД са с диаметър 3 см, на цена 8 лв.  

Снимка: facebook.com/borianahadzhiminchevabod

Освен че изработват и продават мартеници, някои от авторите организират и събития, на които показват как точно се правят те. Вила Калина организира събитие за изработка, наречено URBAN мартеница. Вижте повече за него ТУК.

Снимка: facebook.com/pg/villakalinaecofriendlydecor

Едно разчупване на традициите са мартениците на Виктория Динева, които са шоколадов бонбон със зюмбюл от филц. 

Снимка: facebook.com/ВикторияДенева