Улисани в ежедневието и грижите, пренебрегваме някои други подробности от нашия дом, които се нуждаят от не по-малко внимание от наша страна по отношение на хигиената. Оставени на самотек, те се превръщат в същински катализатори и свърталища на микроби. 

#Кърпата за съдове
Кухненските кърпи, да си признаем, често пъти влизат в многофункционална роля – с тях бършем ръцете си, почистваме плота, подсушаваме съдовете. Употребата на една и съща кърпа обаче, в продължение на няколко дни, е противопоказна от гледна точка на културата на хигиена. Ето защо, в случай че редовно прекарваме времето си в кухнята (готвим, мием съдове и т.н.), е важно да сменяме кърпата с нова, чиста и суха такава всеки ден или поне през ден. Така ще избегнем риска от развитие на бактерии и плесени, които виреят и се размножават във влажна среда.

#Кърпите за баня
Не се самозалъгвайте с мисълта, че кърпите не се замърсяват, щом ги използвате на чисти ръце, лице и тяло. Уви, това не е така. По време на подсушаването, хавлиената кърпа "поглъща" мъртви клетки от повърхностния слой на кожата, пърхот, масло за тяло и други остатъци от продуктите, които използваме, докато се къпем/мием. Всичко това, пренесено върху тъканта на кърпата, се превръща в основен фактор за развитието на плесени, гъбички и бактерии. Именно на тях се дължи специфичната неприятна миризма, която усещаме върху кърпата, когато се бършем с нея повече от три-четири дни.

#Килимите за баня
Също като хавлиената кърпа, така и килимчетата за баня са мощен катализатор за развитието на болестотворни микроорганизми. И това е обяснимо, имайки предвид факта, че на тях стъпваме почти ежедневно с боси и влажни крака. В случай, че не подсушаваме достатъчно добре стените и пода на банята, рискът от развитие на плесени върху тях също се увеличава. Затова е желателно да ги поддържаме колкото се може по-често чисти и сухи. За да не ги перем непрекъснато, добра алтернатива на текстилните килимчета за баня са тези от каучук, бамбук или дърво. Те лесно могат да се почистват с пулверизатор и да се подсушават с помощта на памучни кърпички или салфетки.

#Халатите
Прали ли сте скоро овехтелият си домашен халат? Е, така си и помислихме. Халатът, който намятаме след работа и през уикендите вкъщи, също трябва редовно да минава през хигиенизиране, поради същите причини, посочени в по-горните точки.

#Възглавниците
Възглавниците са свърталище на микроорганизми, като акари, бактерии и дори плесени - резултат както на праха, който материята на възглавниците абсорбира в себе си, така и на слюнките, които се отделят от спящия по време на сън. Някои възглавници са подходящи за изпиране в пералня, но има такива, които изискват специалната намеса на химическото чистене поне веднъж в месеца.