В студеното време няма нищо по-хубаво от топъл и ароматен чай, сервиран в порцеланова чаша, гарниран с лимон, подправен с мед и изпит в компанията на любимите хора. А знаете ли как да си приготвите ароматен и вкусен чай, който да достави удоволствие на всички сетива?

Тайната на вкусния чай не се крие само в това какъв вид сте си купили в магазина, колко е качествен и наситен. Значение имат водата, която се използва, съдът, в който се вари, както и самата технология.

Как да изберем правилния чай? Ако имате възможност не купувайте чай на пакетчета или стрит на прах. Истинският добър чай е на листа, гранули или зърна. Няма значение дали е черен, зелен, бял, жълт или билков. За да получите автентичен и силен аромат и вкус на истински чай, купувайте си сухи листа, а не под формата на прах.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Истинските ценители на чая са фанатици по отношение на следващото условие за добър вкус и аромат – водата. Най-оптималният вариант, който можете да използвате е филтрирана вода. Неподходящ избор са минералната, дестилираната чешмяна. Температурата също е от съществено значение, но за различните видове чай тя е различна. Така например за приготвяне на червени чайове водата трябва да заври, за оолонг тя трябва да е между 90 и 100 градуса, заради своята деликатност жълтите и зелени чайове изискват по-ниска температура от около 80-85 градуса.

Дозировката също играе роля за вкуса на крайния продукт. Прието е, че за една чаша чай се използва една супена лъжица листа. Разбира се, дозата зависи много от качеството на чая и неговия сорт. Ако предпочитате по-силни топли напитки, спокойно можете да добавите още половин лъжичка.

Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.

След запарването, листата се отделят и се запазват за следващата запарка. В Китай смятат втората настойка (запарка) за най-добрата. Първата се прави, за да се измие чаят, втората, за да се усети вкусът, а третата, за да се почувства духът му.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Последната, но не и по-важност предпоставка за вкусен и ароматен чай са съдовете, в които той се вари и сервира. Чайникът или каната, в която приготвяте топлата напитка трябва да се използва само и единствено за чай, за да не се смесват други вкусове и аромати в него. Стъклените, метални и порцеланови чаши за сервиране са подходящи за бели и зелени чайове, а глинените за оолонг.

Запомнете, че готовият ароматен чай не се изсипва от каната за запарване направо в чашите за консумиране, а в предварително затоплена кана, а захарта лимонът и медът се поднасят в отделна чинийка.

Да ви е топличко, вкусно и ароматно!