Предполага се, че името на ястието - кайгана, идва от гръцки - καϊω (kaío, "печиво") и eggs (augá, "яйца"). Възможно е думата да е взета и от османския речник, където се използва خاگینه (hâgîne), дошла през персийски - خاگینه (xâgine). 

В черноморската кухня на Турция това ястие се приготвя с много зеленина - най-често магданоз или зелен лук. Представлява вид дебело тестено изделие, баница, което се приготвя с яйца, мляко и масло. В арменската кухня са известни като магданозени кюфтета. Сервират се със сос от кисело мляко, подправен с чесън и копър. 


Основната рецепта за кайгана, която не включва зеленослистни, е характерна за Северна България. Там в тестото добавят изобилно количество сирене. Пече се така, че да добие златиста коричка. Сервира се за закуска - сутрешна или следобедна с чаша айрян или прясно мляко. 

Съставки

  • 1 ч.л. Оцет
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 70 г Краве масло
  • 2 ч.ч. Сирене
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 4 бр. Яйца
  • 2.5 ч.ч. Брашно
  • 50 г Сусам

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте с тел или вилица трите яйца. 
  • 2. Сипете киселото мляко в купичка и в нея добавете содата. Залейте с оцета и оставете да кипне леко. Разбъркайте, за да стане пяна. Така ще се активира содата и тестото ще бухне. Добавете при яйцата. 
  • 3. Натрошете сиренето и го объркайте в сместа. 
  • 4. Разтопете маслото и сипете почти цялото количество. Оставете 4-5 с.л. за намазване на тавата и кайганата отгоре. 
  • 5. Добавете и брашното, докато стане меко тесто. 
  • 6. Намажете тавата с масло и изсипете тестото в нея. разбийте останалото яйце и намажете кайганата отгоре. поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути. 
  • 7. Върху топлата кайгана излейте останалата част от маслото. Ако то междувременно се е втвърдило, ще се разтопи от топлината на печивото.