Предполага се, че името на ястието - кайгана, идва от гръцки - καϊω (kaío, "печиво") и eggs (augá, "яйца"). Възможно е думата да е взета и от османския речник, където се използва خاگینه (hâgîne), дошла през персийски - خاگینه (xâgine).
В черноморската кухня на Турция това ястие се приготвя с много зеленина - най-често магданоз или зелен лук. Представлява вид дебело тестено изделие, баница, което се приготвя с яйца, мляко и масло. В арменската кухня са известни като магданозени кюфтета. Сервират се със сос от кисело мляко, подправен с чесън и копър.
Основната рецепта за кайгана, която не включва зеленослистни, е характерна за Северна България. Там в тестото добавят изобилно количество сирене. Пече се така, че да добие златиста коричка. Сервира се за закуска - сутрешна или следобедна с чаша айрян или прясно мляко.
Съставки
- 1 ч.л. Оцет
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 70 г Краве масло
- 2 ч.ч. Сирене
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 4 бр. Яйца
- 2.5 ч.ч. Брашно
- 50 г Сусам
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте с тел или вилица трите яйца.
- 2. Сипете киселото мляко в купичка и в нея добавете содата. Залейте с оцета и оставете да кипне леко. Разбъркайте, за да стане пяна. Така ще се активира содата и тестото ще бухне. Добавете при яйцата.
- 3. Натрошете сиренето и го объркайте в сместа.
- 4. Разтопете маслото и сипете почти цялото количество. Оставете 4-5 с.л. за намазване на тавата и кайганата отгоре.
- 5. Добавете и брашното, докато стане меко тесто.
- 6. Намажете тавата с масло и изсипете тестото в нея. разбийте останалото яйце и намажете кайганата отгоре. поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути.
- 7. Върху топлата кайгана излейте останалата част от маслото. Ако то междувременно се е втвърдило, ще се разтопи от топлината на печивото.