По древна японска традиция мочи се прави от сварен ориз, който се стрива с големи дървени чукове в каменна купа с вода. Прави се от поне двама човека. Координацията помежду им трябва да е перфектна, първо, за да не се наранят, и второ, за да може тестото да бъде еднородно навсякъде.

Удряйки тестото с дървени чукове, то става меко и нежно. Мочи приготвяли от края на декември до началото на януари. Те са един от деликатесите, който се хапва за Нова година. Ето как го прави най-бързият майстор на мочи.

В миналото мочи се оформяли на ръка. В днешни дни има специални машини, от които се правят топки, сфери и т.н.  

Един от начините, по който японците предпочитат да ядат мочи, е като обвият с него топка сладолед или плод. Според поверието, който изяде най-много мочи, ще бъде най-щастлив през новата година. 

Снимка: Istock.com


Необходими продукти за сладко мочи:

1 ч. ч. оризово брашно

3 ч. ч. вода

2 ч. ч. захар

Как се приготвя:

Оризовото брашно се смесва с водата, като се бърка с дървена лъжица, докато не стане гладка, хомогенна смес. Ако ви се стори прекалено сухо, добавете още вода. Слагайте по 1 с. л., за да не прекалите с количеството и да стане рядко. Трябва да се получи много меко тесто.

Добре е да смесвате брашнто и водата в термоустойчива купа. След като се смесят, купата се поставя в по-голям съд с гореща вода и се покрива с памучна кърпа. Сложете капак, така че тестото да е плътно затворено и оставете да почине 20 минути. От това тестото става по-влажно и гъвкаво.

Преместете съда на котлона. Започнете да добавяте захарта и бъркайте непрекъснато, докато тя се усвои напълно и в цялото количество. Тестото трябва да стане лепкаво и бляскаво.

Посипете плот или тава обилно с брашно и изсипете тестото върху него.  Започнете леко да го омесвате. В началото тестото ще е горещо, но усвоявайки от брашното, ще се охлади.

Когато стане по-твърдо, може да го разточите и нарежете в най-разнообразни дребни форми като бонбони – квадрати, правоъгълnици, пръчки и т.н. Японците хапват мочи по различен начин - варен, на пара, пържен, като шишчета на скара и т.н.

Снимка: Istock.com

От тестото може да изрежете по-големи кръгове и във всеки от тях да сложите по 1 с. л. плодово пюре – от печена тиква, ябълки, сливи и т.н. Завийте пюрето отгоре и отдолу, оформете топка и оставете за няколко часа в хладилника. Ще имате страхотен и лек, сладък десерт.

Снимка: Istock.com