Ако вкъщи може да хапнете нещо, с което просто разполагате в хладилника или да импровизирате на момента, то в офиса нещата са малко по-сложни. Обедите там зависят от обедните менюта на заведенията в близост и от това, което предлагат магазинчетата наоколо. Ако обаче и вие не обичате да сте зависими от някого или нещо, носете си храна от вкъщи.

Направихме експеримент в продължение на 1 седмица, за да проверим колко пари ще спестим от обяд, ако си носим храна от вкъщи. С този опит успяхме да съберем и други плюсове и минути за тази практика.

ПОДГОТОВКА, АКО НОСИТЕ ХРАНА ОТ ВКЪЩИ

Доброто планиране е първа и основна стъпка. Затова направете си план за седмичното меню и пазарувакте според това, което ще приготвите. 

1. Напазарувайте свежи плодове и зеленчуци, варива, месо и млечни продукти в по-големи количества през уикенда. Така няма да ви се налага да отскачате до магазина само за 1-2 неща през седмицата, след работа. Следете промоциите и използвайте намаления за количество, на определени брандове. По-ниска сметка се постига и с картите за лоялни клиенти.

2. Сложете зеленчуците (краставици, моркови, спанак, рукола) в различни кутии и оставете в хладилника. Не прибирайте там единствено доматите – губят аромата си. Зеленолистните зеленчуци са задължителни – може да ги прибавяте сурови или леко сотирани.

3. Варивата накиснете и сварете – леща, боб, нахут и др. Може да ги използвате за основно ястие, да направите вегетариански кюфтета от тях, които да сложите между две хлебчета за сандвич, на салата или като гарнитура за яйца, зеленчуци и месо.

4. Ако обичате кълнове, заредете семената още в петък или събота, за да имате до средата на седмицата свежи стръкчета.

5. Остават ви допълнителните продукти за вкус – лимонов сок, домашни сосове, свежи подправки, билки и др.

Ден 1

В кутията:
В няколко кутии за храна слагам закуска, обяд и следобедно хапване, които съответно са - овесени ядки с кисело мляко, омлет с хамон и ядки микс. Всички напазарувани и използвани за ястията продукти са на приблизителна цена 9,40 лв. Осигуряват 3 хранения.
За сравнение: Готова закуска от кисело мляко, чия и плодове в пластмасова чашка е на цена около 5 лв. Пилешки карета с картофи салата от най-близкия ресторант е 9.90 лв. 

Снимка: Росица НиколоваДен 2

В кутията:
Слагам парче риба на пара и сотирани броколи и тиквички. Рибата е сьомга, цената на парче от голяма хранителна верига, е 11 лв. Зеленчуците от пакет са на обща стойност 5.70 лв. Използвам половината от тях.  
За сравнение: Обедното меню в любимото ми заведение в този ден ме изкушава с агнешки кюфтета с портокалови кори и орехи, крем от грах с мента и свежа салата с краставички и репички, магданоз и лимонов винегрет. Цената е 19,50 за 250 грама. 


Снимка: Росица Николова


Ден 3

 

В кутията: Салата от пресни зеленчуци – рукола, спанак, домати, краставици, чушка. Купувам само зеленолстистните, които в това количество са на цена 3.20 лв. Останалите зеленчуци са от градината на семейството ми.
За сравнение:
 Когато съм навън, често си взимам сандвич с пуешка шунка и моцарела. Цената му е 8,80 лв.

Снимка: Росица Николова

 

Ден 4

В кутията:  
Добавям от предварително сварената леща, за да допълня основното ястие, което е яйца със спанак и лапад, останали от домашното готвене. Добавям пресни краставици, домати и няколко сотирани моркова, всичко от градината. Общата цена на това богато ястие е 8,70 лв.
За сравнение:
 От заведението в близост мога да си купя салата в пластмасова кутия за 6,80 лв. + топъл  сандвич с кашкавал – 3.90 лв.

Снимка: Росица Николова

Ден 5

В кутията:
Рано сутринта успявам да сготвя 3 яйца, да запека плочка сирене и да сотирам няколко моркова. В кутията добавям още пресни домати от градината, както и босилек и мащерка, които си гледам в саксии у дома. Купувам само яйцата и сиренето, които в използваното количество са на цена около 4 лв.  
За сравнение:
Обедното менюто в едно от най-близките до офиса заведения предлага постен боб яхния за 6,90 лв.

Снимка: Росица Николова


Изразено в пари: за една работна седмица, носейки си храна от вкъщи, съм похарчила 42.00 лв.
За същите дни за изхранване навън щях да похарча 55.80 лв.
Спестените пари са 13,80 лв.

Това е равносметката в левове, но носенето на храна от вкъщи има и други плюсове и минуси. А именно: