“Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” и сомелиерът Коста Канариев

Снимка: Димитър Ламбов

Разкажи ни за празника на божолето?

И през тази година на 17 ноември над 65 мил. бутилки Божоле нуво ще полетят със самолети, ще пътуват с кораби, автомобили по всички краища на света, за да се превърнат в най-чакания гост, който да напълни чашите в първите минути на третия четвъртък на ноември.

Свързвам появата на това събитие с края на гроздобера в Южна Франция в средата на 50-те години на двадесети век – района на град Божо. През 1970 г. празникът вече обхваща цяла Франция, а през 80-те се пренася и в други европейски страни. През 1985 г. се приема и точната дата за отбелязване на Божоле нуво – третия четвъртък на ноември месец. Пет години по-късно вече целият свят тръпне в очакване. Дори изразът ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” се е превърнал в ”The time of  B.N.”

Япония и Съединените щати се надпреварват кой да изпие повече бутилки. В България първото организирано събитие беше през 1997 г. Шест бутилки Жорж Дюбов Божоле нуво ’97 (донесени от тогавашният френски консул в България) бяха тържествено разлети в енотека „Ла Гондола” (на ъгъла на ул. "Кърниградска" и бул. "Витоша"). Публиката не можа да повярва как в едно червено вино има толкова силен аромат на банан.

Виното Божоле нуво се прави от грозде сорт гаме. Цветът е виолетов, а на нос и вкус, освен банан, има аромат на ягода, смокиня и круша. Пие се докато е младо – до края на месец март.

Последователи са вино Новело в Италия, Нуево вино в Испания и къде ли още не. В България от няколко години в Пловдив се провежда Дефиле на младото вино. 

Какви необходими качества трябва да притежава един добър сомелиер?

Най-важните качества на сомелира според мен са:

  • Атрактивен и уникален израз
  • Енциклопедични познания
  • Социални контакти – уважение, деликатност, търпение

Като си говорим за мода, има ли мода във вината?

Метафоричното прозрение на Дом Периньон „Пий звездите” – толкова актуално и днес.

Има мода във времето. Древните гърци пиели виното разредено с вода, а ние?
Мода във визията на виното – дизайн на етикет и бутилка. Например има етикети на Шато Мутон Ротшилд – рисувани от Пикасо, Шагал и Уорхол.
Мода във вкуса – за около 100 г. пиенето на „модерното” розе в света се е увеличило с около 15 мил.х.л.
Мода в цвета – през това лято хит е синият цвят.
Мода в технологиите – органични и биодинамични.

Все по-често нашумяват винените дестинации, коя би ни препоръчал в България?

Новите винени дестинации са красотата на лозето, вината, дегустацията, храната и услугата. Аз продължавам да го търся. 

Имаме ли български сорт грозде, който се среща само на нашите географски ширини?

Има няколко много стари сорта – димят, памид, червен мискет, мавруд, широка мелнишка лоза и новите мелник 55 и рубин.

За студените дни какви червени вина би ни препоръчал и в комбинация с какво?

В студените дни да опитаме малбек от Мендоса и да усетим удоволствието от едно великолепно аржентинско асадо или португалска торида насионал и торида франка богата на подправки или аликан буше с много антиоксиданти... ксиномавро от Гърция.

 

Снимки: Димитър Ламбов

Грим: Гергана Пащрапанска за Jane Iredale
Коса: Виолета Во Ван / LUXOR club fashion salons за Living Proof