Северната ни съседка Румъния е страна на средновековни замъци, готически църкви и очарователни градове, закътани сред мистични пейзажи. Всички сме чували за граф Дракула и Трансилвания, но с гъстите гори и заснежените върхове на Карпатите, страната може да предложи доста красиви и (леко плашещи) дестинации…

Снимка: iStock

Сигишоара - град в окръг Муреш, Трансилвания. Тук е роден Влад III през 1431 г., княз на Влашко, известен още като Дракула. Средновековният град Сигишоара е в списъка на паметниците на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: iStock

Червеното езеро - известно още като Лаку рошу, естественото езеро се намира в Източните Карпати, североизточна Румъния. Езерото се е образувало през 1837 г. в резултат на обилни валежи и силно скално свлачище, които блокирали планинската река, образувайки естествен язовир. Езерото има Г-образна форма, дълбочина 10,5 м и брегова линия 2830 м. Името на Червеното езеро е свързано с легенда - на мястото на езерото имало пасище, където пастирите водели стада овце. Много хора и животни загинали по време на страшната гръмотевична буря, а водите на езерото се оцветили с кръвта им.

Снимка: iStock

Замъкът Бран - разположен в село Бран, близо до Брашов, замъкът е популярна туристическа атракция в Румъния. Известен е още и като Замъкът на Дракула - графа-вампир от романа на Брам Стокър. Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. Пред входа на замъка се намира кръст с надпис на старобългарски език.

Снимка: iStock

Дворецът на културата в Търгу Муреш - град в Румъния, разположен в историческата област Трансилвания, административен център на окръг Муреш. Румънското, немското и унгарското название се превеждат като "тържище край река Муреш". Изграждането на Двореца на културата започва през 1902 г.

Снимка: iStock

Трансфъгърашкото шосе - пресича Карпатите и съединява историческите области Влахия и Трансилвания през планинската област Фъгърашки планини. Това е най-високият път в Румъния с най-висока точка на шосето от 2034 м. Построено е по заповед на Николае Чаушеску в периода 1970-1974 г. за военни нужди. Днес шосето се смята за едно от най-красивите в света и е перфектно за колоездене или каране на спортни автомобили.

Снимка: iStock

Бъля - ледниково езеро от циркус на надморска височина 2040 м, намиращо се във Фъгърашките планини, окръг Сибиу. Езерото е дълго 360 м, широко 190 м и дълбоко 11,35 м. През 1932 г. езерото Бъля, заедно с околна площ от 180 ха са обявени за природозащитен резерват. През лятото езерото може да се достигне със автомобил чрез Трансфъгърашкото шосе, а през останалата част от годината се използва лифт от хижа "Бъля Каскада" край водопада Бъля. На брега на езерото е открит първият леден хотел в Източна Европа през 2006 г. - във формата на иглу и побиращ 16 души.

Снимка: iStock

Солната мина в Турда - отворена за туристи през 1992 г., тя е посетена от над 600 000 румънски и чуждестранни туристи само през 2017 г. Турда е вторият по важност град в окръг Клуж, като се намира в долината на река Ареш в средната част на Трансилвания. Градът е част от Първото Българско царство, като влиза в неговата територия през 801 г. по време на управлението на хан Крум и е част от нея до 1018 г. Поради солните мини, намиращи се в околностите му, градът е играл важна роля в икономиката на Първото Българско царство.

Снимка: iStock

Сармизегетуза - античната крепост е най-важният културен, военен и религиозен център на даките. Построена на височина 1200 м, крепостта е ядрото на стратегическата защитна система в планините Оръщие, съдържаща шест крепости. Крепостта е във формата на четириъгълник и е построена с масивни каменни блокове върху пет тераси, на площ от над 30 000 кв м. Сармизегетуза има и свещено предназначение – тук се намира едно от най-важните светилища за даките - Светилището на кръглия календар. Дакийската крепост е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: iStock

Чахлъу - планински масив в североизточната част на Румъния, историческата област Молдова. Представлява поредица от радиални ридове, високи около 1000 до 1300 м. Най-високата точка на Чахлъу е връх Голям Околаш (1907 м), следван от Тоака (1904 м). Счита се, че планината е била свещена за античното население на Румъния - даките.

Снимка: iStock

Скалната скулптура на крал Децебал - между 1994 и 2004 г. на румънския бряг на река Дунав при пролома Железни врата е изработена огромна скална скулптура в чест на Децебал, владетел на даките в периода 86 – 106 г. Изображението е изсечено на границата между Румъния и Сърбия в близост до град Оршова. Височината й е 42,9 м, а ширината е 31,6 м. Работата се осъществява от 12 скулптори по поръчка на румънския бизнесмен Йосиф Константин Драган. 

Вижте още 10 забележителни места, които да посетите в Румъния: