.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

10 забележителни места, които да посетите в Румъния (част 2)

Евгений Милов | преди 6 дни
Румъния
Снимка: iStock
Продължаваме да представяме красивите дестинации, които северната ни съседка крие

Както вече казахме и показахме, Румъния е страна на средновековни замъци, готически църкви и очарователни градове, закътани сред мистични пейзажи. Продължаваме да представяме красивите и дестинации, които северната ни съседка крие.

Румъния
Снимка: iStock
 

Веселото гробище в Сапънца - известно с колоритно изрисуваните си кръстове на гробовете - картини, които наивно и естествено представят сцени от живота и труда на погребаните там хора. По някои от надгробните паметници има издялани стихове, в които се припомнят често с чувство за хумор делата и професиите на починалите. Сапънца се намира в окръг Марамуреш.

Румъния
Снимка: iStock

Делтата на Дунав - най-голямата делта в Европа (ако не броим делтата на Волга) с площ от 3446 кв км. Тенденцията е площта ѝ да се увеличава всяка година с 40 кв м морски наноси. Основно делтата е разположена на територията на Северна Добруджа в Румъния. От 1991 г. е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Дунавската делта е блатиста и осеяна с гъста мрежа от ръкави на реката и езера. Начало на делтата слага разделянето на Дунав на два основни ръкава - Килийски и Тулченски. 

Румъния
Снимка: iStock

Замъкът Хуняди - известен още като Замък Корвин, той е разположен в трансилванския град Хунедоара. До 1541 г. той е в Кралство Унгария, а по-късно - в Княжество Трансилвания. Замъкът е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 век унгарският крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Замъкът е реставриран в периода 1446-1453 г. от неговия внук Янош Хуняди. Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Построен върху по-старо укрепление и върху скала над река Злащ, замъкът Хуняди е голяма и изпъкваща постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси.

Румъния
Снимка: iStock

Тимишоара - град и административен център на окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. Тимишоара е един от най-големите градове в Румъния и е стопански и културен център на Банат. Градът е известен като "Виената на Балканите", защото дълго време е част от Австро-унгарската империя и центърът му - запазен и до днес, напомня за старата Виена. В двата края на града се намират величествената православна катедрала и градската опера. Интересни за туристите са старата градска крепост около площад "Унири", площад "Домплац" с неговите внушителни сгради от времето на Австро-унгарската империя, католическата катедрала и сръбската църква.

Румъния
Снимка: iStock

Старото казино в Кюстенджа - символ на Констанца (на румънски), който се смята за най-стария непрекъснато обитаван град в Румъния. Кюстенджа е най-големият град в Югоизточния регион за развитие на Румъния, с най-голямото румънско пристанище.

Румъния
Снимка: iStock

Националният парк Nera Gorge-Beușnița - обявен за защитена природна зона през 2000 г., този парк с площ от близо 230 кв км в югозападна Румъния е известен със своите водопади и ослепително сини езера.

Румъния
Снимка: iStock

Язовирът Видрару - изграден по течението на река Арджеш, от който се получава езерото Видрару. Арджеш е река в южна Румъния, която се получава при сливането на реките Буда и Капра във Фъгърашките планини, част от Южните Карпати и се влива в Дунав при град Олтеница.

Румъния
Снимка: iStock

Палатът на парламента в Букурещ - наричан е Дом на народа преди демократичните промени в страната. Считана е за втората по големина административна сграда в света (след Пентагона) с внушителните си размери от 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни нива и 8 подземни (4 от които са използваеми, останалите в различна степен на изграждане). Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала обхваща 2200 кв м и е висока 16 метра. Палатът на парламента има 1100 помещения.

Румъния
Снимка: iStock

Брашов - град и административен център на окръг Брашов. От 1950 г. до 1960 г. градът се е наричал Сталин. Градът е разположен в Трансилвания, на около 160 км от Букурещ, където се срещат Южните и Източните Карпати. Предполага се, че градът е основан през 1203 г., но няма сигурни документи и източници, които да го потвърждават. В близост до Брашов е добре запазеният замък Бран, легендата за който гласи, че е принадлежал на прочутия граф Дракула (Влад Цепеш).

Румъния
Снимка: iStock

Сибиу - град и административен център на окръг Сибиу в Трансилвания. Намира се близо до географския център на страната. Градът е важен стопански и културен център в региона. Избран е за културна столица на Европа заедно с Люксембург през 2007 г. Градът е основан от германски заселници през 1190 г. вероятно в близост до римско селище, известно през Ранното средновековие като Каедония, останало безлюдно при пристигането на саксонците.

10 забележителни места, които да посетите в РумънияСеверната ни съседка крие доста красиви и (леко плашещи) дестинации

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?