Централните хали в София са един от най-значимите архитектурни и исторически обекти в столица. Построени по проект на известния български архитект Наум Торбов, Халите събират в себе си духа на времето и богатата история на града. 

Те представляват не само пазарно средище, но и културен паметник, който разказва историята на развитието на София през XX век.

На 23 май, след почти една година реставрация, Централните хали в София отново приветстват софиянци и гости на града. Възстановени с внимание към детайла, те връщат историческия си блясък, като продължават да са неотменна част от културното наследство на столицата.

Снимка: Ладислав Цветков

Фасадата, украсена с първия герб на София, изработен от Харалампи Тачев по „европейски модел“, вече отново блести с оригиналния си разкош. Столичният „Покрит пазар“, който е оцелял дори при бомбардировките на Втората световна война, носи белезите на историята със своите следи от шрапнели по външната стена.

За да отбележат официалното откриване на възстановената сграда, махалото на 110-годишния часовник е ръчно задвижено, символизирайки новото начало на този архитектурен и културен символ на София.

ПРОЕКТЪТ И СТРОИТЕЛСТВОТО

Строителството на Централните хали започва през 1909 г. и завършва през 1911 г. Архитект Наум Торбов, който често пътува до Виена, за да изучава местния архитектурен стил, създава проект, който комбинира неоренесансов, неовизантийски и необарокови елементи. Сградата е разположена на бул. „Княгиня Мария Луиза“ и се простира на площ от 3200 м².

Металната конструкция на сградата е вдъхновена от павилионната архитектура, популярна по време на Парижкото изложение през 1900 г. Над главния вход на Халите е монтиран гербът на София, дело на художника Харалампи Тачев, а на покрива се издига малка часовникова кула с три циферблата.

Снимка: Ладислав Цветков

ПЕРИОД НА ПРОМЕНИ И РЕКОНСТРУКЦИИ

До края на 40-те години на XX век Столичната община отдава около 170 магазина и сергии в Халите, като наемите и качеството на продуктите са строго регулирани. През 1988 г. сградата е затворена за реконструкция и модернизация, която приключва през 2000 г., когато 75% от комплекса е придобит от израелска компания. Инвестицията от 7 милиона долара води до награждаване на проекта за реставрация и реконструкция с европейска награда за архитектура и наградата на София.

Снимка: Ладислав Цветков

НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ

До юли 2022 г. Халите продължават да функционират като пазарен комплекс, с над 1000 души, работещи на три етажа. В края на същата година сградата е придобита от Кауфланд и отново отваря врати на 23 май 2024 г., превръщайки се в съвременна интерактивна зона за археология и история, сцена за култура и изкуства. Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7 до 23 часа всеки ден, като на разположение ще бъдат близо 15 000 стоки, повечето от които от български доставчици и производители.

Снимка: Ладислав Цветков

10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ЦЕНТРАЛНИТЕ ХАЛИ

  • Сградата съчетава неоренесансов, неовизантийски и необарокови елементи, като е вдъхновена от павилионната архитектура на Парижкото изложение през 1900 г.
  • На покрива на сградата има малка часовникова кула с три циферблата.
  • Над главния вход е монтиран релеф на герба на София, създаден от художника Харалампи Тачев.
  • Първоначално сградата е построена с четири входа.
  • До края на 40-те години на XX век, Столичната община отдава около 170 магазина и сергии в Халите.
  • Сградата е затворена през 1988 г. за реконструкция и модернизация, която приключва през 2000 г.
  • До юли 2022 г. в Халите работят над 1000 души, разположени на три етажа.
  • Най-голямата детска книжарница отвори врати в обновените Хали.
  • С помощта на специалисти от Регионалния исторически музей в София, в сутерена на Халите е създадена експозиция с останки от древна Сердика.
  • Днес в търговската зона могат да бъдат намерени над 14 000 продукта близо 90% от които са от български производители

Централните хали продължават да бъдат емблематична част от София, съчетавайки история, култура и модерност в едно уникално пространство.