Уникален е думата, която най-добре описва chef Петър Михалчев. Той е педантичен перфекционист, признава, че се пали лесно и се определя като „кибритлия в хубавия смисъл на думата“. Със сигурност, неговата харизма и безспорен интелект са причина много хора да се обърнат или върнат към кулинарията, да повярват в себе си и да се вдъхновят за подвизи – не само в кухнята. Артист в кухнята и джентълмен в живота, Петър Михалчев е доказателство за това, че професионализмът отива на всичко, а екстравагантността с каменно лице е най-добрата основа за хубавата изненада, поднесена от хубав човек.
Петър Михалчев е сред посланиците на кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone едно от лицата на кулинарното риалити MasterChef отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?
Означава, че сме едно голямо семейство. Живеем на една и съща планета и преди почистването е редно да се замислим дали въобще трябва да оставяме боклуци след себе си. И това е въпрос към самите нас – да бъдем по-съзнателни към природата и това, което вселената ни е дала като привилегия.
Кое е любимото ти място в България?
Самото място България ми е любимо. Аз доста често пътувам по различни краища на света, но България наистина е една екзотична държава, с четири сезона, с море, планини, гори. Общувам с много чужденци и всеки от тях смята, че ние притежаваме райско кътче от Земята.
Имат ли нужда от почистване някои от любимите ти места в България?
За съжаление – да. За съжаление, ценностната ни система е такава, че смятаме себе си за по-велики от другите. Приемаме, че е нормално да си хвърлиш фаса на улицата, при положение че си плащаш данъците, а след теб ще мине друг и ще го изчисти. Аз категорично не съм съгласен с това! Аз самият съм пушач и винаги нося в себе си джобен пепелник.
Попадал ли си скоро на замърсено място, което те е впечатлило?
Най-пресният ми пример са бедстващите райони от наводненията тази година. Там хората се справят трудно и затова трябва да им се помогне с почистването.
Достатъчно чиста ли е България според теб?
Като душа българинът е чист човек, България също може да бъде чиста. Просто трябва малко да надскочим самовлюбието и голямото си его.
Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?
Едно от хобитата ми е озеленяването. Имам над 150 дръвчета. Отделно се занимавам с бонсай.
Подценяваме ли проблемите с околната среда?
Разбираме проблема, но си мислим, че някой друг ще свърши работата вместо нас. И така се опитваме да забравяме, но всъщност започва да ни тежи повече.
Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?
Не трябва да замърсяваме, за да се налага да чистим. Не трябва да се връщаме от там, от където сме тръгнали.
Петър Михалчев е известен като майстор на японската кухня и бунтар в кухнята. От 1993 г. работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, а през 1996 г. оглавява кухнята на френски ресторант. През 2002 г. е главен готвач в Малта, където въвежда свой уникален стил на готвене – комбинация от балканска, френска и средиземноморска кухня.
През 2008 г. започва да се обучава за суши майстор в Токио, получава дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, през 2011 г. открива един от най-добрите японски ресторанти в България.
Правилата на едно от лицата на кулинарното риалити MasterChef в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени.